Hlavní obsah

Pražská burza výrazně oslabila, ztrácely téměř všechny tituly

Rozhovor s analytikem Patria Finance Ondřejem Martínkem o úterním dění na burzách.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes výrazně oslabila, když index PX klesl o 1,78 procenta na 1060,02 bodu. Ztrácely téměř všechny hlavní tituly, nejhůře dopadly akcie Avastu, pojišťovny VIG a Erste Bank.

Článek

Rostla pouze telekomunikační společnost O2 a textilka Pegas Nonwovens. Vyplývá to z údajů burzovního webu. Pražský trh podle analytiků navázal na pondělní negativní vývoj v USA.

„Máme tu přesně jeden z těch dnů, které jsme jednou za čas očekávali. Během něho si trhy mohutně pustí žilou a pak to v následujících dnech jen pozvolna více či méně úspěšně dohánějí,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Akcie ve Spojených státech v pondělí výrazně oslabily v čele s akciemi Applu a internetových firem. Investoři jsou také nadále obezřetní kvůli pokračujícímu obchodnímu napětí mezi USA a Čínou.

Na tento vývoj v Praze doplatila především technologická společnost Avast, jejíž cenné papíry zlevnily o 4,82 procenta na 79 korun. „Dostávají se pod tlak s ohledem na včerejší (pondělní) výrazný propad technologického sektoru v USA,“ uvedl analytik Patria Finance Karel Sokolovský.

V červeném skončily i všechny finanční tituly, což mimo jiné souvisí s negativním sentimentem v evropském bankovním sektoru. Pojišťovna VIG odevzdala 2,88 procenta na 608 korun, Erste Bank 2,11 procenta na 911 korun, Komerční banka si pohoršila o 1,43 procenta na 894 korun a Moneta Money Bank klesla o 1,26 procenta na 78,15 koruny. Elektrárenská společnost ČEZ odepsala 1,43 procenta na 551 korun.

Operátor O2 naopak rostl i přes nepříznivý vývoj v evropském telekomunikačním sektoru, zhodnotil o 0,89 procenta na 228 korun. Firma ve středu před začátkem obchodování oznámí hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí. Textilka Pegas Nonwovens pak dnes přidala 0,45 procenta na 892 korun.

Česká měna dnes opět oslabila k euru a slabší byla i k dolaru. K 17:00 oslabila koruna oproti předchozímu závěru k euru o dva haléře na 26,05 Kč/EUR a k dolaru o 12 haléřů na 22,82 Kč/USD.

Reklama

Doporučované