Hlavní obsah
Online

Poche nikdy, vzkázali z Hradu. Šarádu ČSSD velmi rychle utneme

Andrej Babiš jednal s Janem Hamáčkem. Sledujte jejich brífink.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Výrok Andreje Babiše o tom, že nenavrhne Miroslava Pocheho na ministra zahraničí, popudil ČSSD. A ČSSD zase popudila Hrad.

Článek

Andrej Babiš a Jan Hamáček jednali v Babišově průhonickém podniku Sokolovna o tom, zda jejich vládní spolupráce má vůbec cenu a kdo vlastně zasedne ve vládě.

Sešli se poté, co v sobotních novinách Andrej Babiš oznámil, že nenavrhne prezidentovi jako ministra své vlády europoslance ČSSD Miroslava Pocheho jako ministra zahraničí.

Po jednání v Průhonicích Jan Hamáček uvedl, že v Lánech Andrej Babiš představí prezidentovi seznam ministrů s Pochem.

Neznamená to však, že by bylo rozhodnuto o tom, že Babiš Pocheho jako ministra do své vlády navrhne. „Nejsme zatím u ústavních kroků,“ uvedl Hamáček. Z jeho slov vyplynulo, že by Poche měl dostat šanci se s prezidentem sejít a pokusit se ho přesvědčit.

Babiš pak potvrdil, že jméno Pocheho prezidentovi na seznamu ministrů ukáže. Několikrát však zopakoval, že by sám Miroslav Poche měl - vzhledem k postoji prezidenta a také komunistů, své místo ve vládě vzdát. „Nejlepší by bylo, kdyby se (Poche) projevil státotvorně,“ řekl.

Mluvčí prezidenta na výsledek schůzky brzy reagoval a na Twitteru uvedl, že prezident Miroslava Pocheho nikdy nejmenuje.

Prezident se proti Pochemu postavil už před několika týdny, kdy mu seznam ministrů sociální demokracie představil poprvé Jan Hamáček. Poche na Ministerstvu zahraničních věcí se nelíbí ani komunistům, jejichž podporu ve Sněmovně Babiš potřebuje.

  • Politolog: Sebevědomý premiér by měl na svých kandidátech trvat

    Na situaci kolem vlády, přesněji řečeno na případ jmenování, či nejmenování sociálního demokrata Miroslava Pocheho, sbírá agentura ČTK i názory politologů.

    „Zeman si Ústavu, jak známo, vykládá po svém. Když si postaví hlavu, tak prostě nejmenuje,“ napsal na dotaz ČTK politolog Josef Mlejnek z Katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

    Podle politologa Kamila Švece by však mohl Zeman navrženého kandidáta nejmenovat jen z velmi závažných důvodů. „Ty v tomto případě ale nenastaly. Proto by měl sebevědomý premiér fungující koalice předstoupit před prezidenta a trvat na svých kandidátech na ministerské posty,“ uvedl Švec.

  • Poche neuvažuje, že by o post ve vládě přestal usilovat

    Europoslanec Miroslav Poche neuvažuje o tom, že by přestal usilovat o funkci ministra zahraničí, jak ho vybídl premiér Andrej Babiš (ANO). Poche ČTK řekl, že jeho nominace byla schválena už před vnitrostranickým referendem ČSSD, které rozhodovalo o vstupu do vlády s ANO. Myslí si proto, že by ustoupením od nominace zradil všechny sociální demokraty, kteří vládu podpořili, ale také své vlastní postoje při referendu.

  • Expert: Prohlášení Zemana o Pochem je nevhodné, protiústavní není

    Prohlášení prezidenta Miloše Zemana o nejmenování Miroslava Pocheho ministrem není podle ústavního experta Jana Kysely protiústavní, právník ho však pokládá za nevhodné. ČTK napsal, že „jde o věc vkusu a chápání rolí v ústavním systému“.

  • Poslanec ČSSD: Babiš odmítnutím Pocheho udělal podraz a porušil smlouvu

    Premiér Andrej Babiš odmítnutím europoslance Miroslava Pocheho jako ministra zahraničí udělal podle předsedy hradecké krajské ČSSD a poslance Jana Birkeho podraz na sociální demokracii. Podle Birkeho Babiš porušil přichystanou koaliční smlouvu mezi ANO a ČSSD ještě dříve, než začala platit. Birke to řekl ČTK.

  • Poche nikdy, napsal podřízený prezidenta

  • Babiš zná své ministry

    Andrej  Babiš v Průhonicích řekl, že už má hotovou soupisku lidí, kteří by měli v nové vládě usednout za hnutí ANO. „Jména neprozradím,“ řekl.

    Jan Hamáček předtím uvedl, že jména kandidátů za ANO s Babišem neprobírali. Na otázku, jestli se může stát, že se někdo z Babišových nominovaných nebude v ČSSD líbit, řekl: „Očekávám, že nebude ANO kádrovat naše kandidáty, my nebudeme kádrovat kandidáty našich partnerů.“

  • Babiš: Je to na Hamáčkovi

    „Nebudu formálně předkládat návrh nové vlády a budu prezidenta jenom informovat o kandidátech,“ řekl Andrej Babiš po setkání s Hamáčkem. „A uvidíme, jak bude pan prezident reagovat,“ řekl a naznačil jasně, že za ministra zahraničí nijak bojovat nebude. „Je to na panu Hamáčkovi, aby prezidenta přesvědčil.“

    S Miroslavem Pochem se pověřený premiér setkat nehodlá. „Schůzka by nic nepřinesla,“ zdůvodnil to Andrej Babiš.

  • Poche má dostat prostor na schůzku s prezidentem

    Jan Hamáček nevzdává snahu prosadit Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí, i když je prezident proti. Pocheho jméno proto zítra zazní, až Andrej Babiš na Lány přiveze první jmenný seznam své vlády.

    „Může to vytvořit prostor na schůzky pana prezidenta s jednotlivými kandidáty,“ řekl Hamáček po jednání s Andrejem Babišem v Průhonicích.

  • Předseda pražské ČSSD: Pokud nebude Poche, ať si Babiš složí vládu sám

    Telefonát s předsedou pražské ČSSD Petrem Pavlíkem.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

  • Pražská ČSSD: Babiš zkouší, co mu projde

    Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík na Babišovo oznámení v médiích zareagoval ostře. „Zkouší, co si může dovolit, ale tady má smůlu. My principiálně v tomhle neustoupíme a nemůžeme ustoupit. Navíc my nejsme komunisti, abychom se nechali koupit za trafiky,” řekl Seznamu.

    „Zkouší, co si může dovolit, ale tady má smůlu. My principiálně v tomhle neustoupíme a nemůžeme ustoupit. Navíc my nejsme komunisti, abychom se nechali koupit za trafiky,“ řekl Seznamu šéf pražské ČSSD Petr Pavlík na adresu vyjádření designovaného premiéra Andreje Babiše (ANO).

  • Babiš vysvětluje na Facebooku: Proč nechci Pocheho

    Andrej Babiš na Facebooku vysvětlil, proč nechce ve vládě Miroslava Pocheho. Celý jeho text zveřejňujeme tak, jak byl na sociální síti publikován:

    Ke jmenování pana Miroslava Pocheho mi dovolte říct pár věcí, které ale asi víte.

    Členové ČSSD hlasovali o vstupu do vlády s naším hnutím. Nehlasovali o jménech ministrů. Jména ministrů ani nebyla předmětem vyjednávání.

    KSČM by vládu s panem Pochem nepodpořila, takže ji nemá smysl navrhovat. Prezident by ji ostatně odmítl i jmenovat.

    Pokud bychom takovou vládu přesto navrhli, vznikne ústavní krize, ve které se opravdu nechci angažovat. Souhlasím s názorem pana prezidenta. Problém s panem Pochem jsme se snažili poslední měsíc řešit všichni, i pan Hamáček a pan Filip. Neúspěšně.

    Jasně, že to bude interpretované jako podraz, ale já jsem prostě musel zasáhnout, protože jinak by celý projekt menšinové vlády s ČSSD skončil nezdarem, a to jsem fakt nechtěl. Rád bych, stejně jako vy všichni, kterým dlouhé měsíce vadila vláda v demisi, i jste mi to každý den psali, měl funkční vládu co nejdřív.

    Tak uvidíme, jestli jsou hlasy členů ČSSD víc než zájem jednoho politika. Myslím, že bychom teď všichni ocenili, kdyby se pan Poche zachoval státotvorně a na té funkci nelpěl.

  • Vláda schválena - i s Pochem

    Vyhlášení výsledků referenda v ČSSD jsme v pátek vysílali v přímém přenosu.

    Jak se oznamovaly výsledky referenda v ČSSD.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

  • Hamáček: Snad si nebudeme s Babišem kádrovat ministry

  • Babiš překvapil, odmítá navrhnout Zemanovi ministra ČSSD

    Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v sobotním vydání deníku Právo řekl, že Zemanovi nenavrhne do své chystané vlády europoslance Miroslava Pocheho, kterého jako ministra zahraničí navrhla ČSSD. Za důvody Babiš označil odlišné představy o řešení migrace. Sociální demokraté v pátek večer vyhlásili výsledky referenda, ve kterém zvítězil návrh vytvořit menšinovou vládu s ANO. „Členové ČSSD hlasovali o vstupu do vlády s naším hnutím. Nehlasovali o jménech ministrů. Jména ministrů ani nebyla předmětem vyjednávání,” uvedl Babiš.

    Předseda ČSSD Jan Hamáček však při pátečním vyhlášení výsledku uvedl, že bude na Pochem trvat právě proto, že s jeho účastí ve vládě počítali hlasující členové.

Reklama

Hlavní zprávy