Hlavní obsah

Pražská zoo mezi elitou. Nakopla nás ničivá povodeň, říká její šéf

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek při rozhovoru v pavilonu goril (video: Tomáš Dusil, Lukáš Roganský).

 

Reklama

Rozhovor s ředitelem Miroslavem Bobkem o přelomovém roce 2016: Přišlo rekordní množství návštěvníků, narodil se rekordní počet mláďat. Včetně dalšího gorilího samce.

Článek

Když se srovná letošní rekordní návštěvnost – přes 1,4 milionu lidí – s tou „předpovodňovou“, která byla kolem šesti set tisíc, je tím řečeno téměř vše. Pražská zoologická zahrada, která se před čtrnácti lety stala jedním ze symbolů ničivých záplav, prošla tak velkou rekonstrukcí a modernizací, že zvýšený zájem návštěvníků je jen logickým důsledkem.

„Ta povodeň vyvolala ohromný zájem o zoologickou zahradu,“ říká v rozhovoru pro Seznam ředitel Miroslav Bobek. „To, že se zahrada ocitla ve středu dění, to, jaké tu bylo nasazení lidí, silné příběhy. To bylo první nakopnutí záchrany zoo. Druhý důležitý aspekt byl, že Praha jako zřizovatel měla vůli sem investovat a peníze správně využít.“

Pražská zoo se dokonce ocitla na čtvrtém místě v hodnocení cestovatelského serveru TripAdvisor. „Máme z toho samozřejmě radost, ale na druhou stranu to nejde přeceňovat. Jsme vlastně výš, než by tomu odpovídal význam České republiky. Třeba číslo jedna v tomto žebříčku, zoo v San Diegu, to jsou prostě úplně jiné prostory, prostředky, všechno,“ vysvětluje šéf pražské zoo.

I „jeho“ zahrada má přitom na dalších pět let velkolepé plány. Počítá s výstavbou mnoha nových pavilonů v celkové hodnotě přes jednu miliardu. Zhruba osmdesát procent nákladů má jít z peněz hlavního města Prahy.

Nový pavilon goril bude, až skončí spor s Trojou

Jedním z nejbližších projektů je přestěhování pavilonu goril z nejnižšího místa zahrady (tedy v záplavové oblasti) směrem nahoru. „My už jsme na to připraveni, máme připravený i pozemek. Teď už jen čekáme na rozhodnutí městské části Troja, která má problém s tím, že by se měla zoo rozvíjet,“ říká ředitel Bobek. „Doufejme, že Troja nebude dál utrácet peníze, aby kladla odpor něčemu, co je zcela v naší kompetenci a co Troju nijak nepoškodí.“

V pavilonu goril jinak letos slavili poněkud nečekané narození v pořadí už šestého mláděte. Samice Shinda, která před časem přišla ze zoo v Austrálii se zavedeným antikoncepčním tělískem (které se chovatelům nikdy nepodařilo najít a vyndat), porodila gorilího samce Ajabua.

Gorila Shinda a její mládě Ajabu, letošní nečekaný přírůstek v pražské zoo

„Shinda měla hormonální problémy, byla tlustá a spoustu let nám lidé psali, že je určitě březí, a my odpovídali, že není. A pak, když byla opravdu březí a už nikdo nic nepsal, tak najednou začala rodit,“ popisuje ředitel jednu letošní nečekanou událost.

Proč bude muset letošní mládě po čase zase opustit pražskou zoo, nebo jak se daří ve Španělsku první pražské gorilí „celebritě“ Moje, se dozvíte ve videorozhovoru s Miroslavem Bobkem umístěném nahoře v tomto textu.

Další část rozhovoru najdete na Seznamu dnes odpoledne.

Reklama

Doporučované