Hlavní obsah

Pražské gorily Bikira a Kamba mají covid

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Testy prokázaly nemoc covid-19 u dalších dvou goril v pražské zoologické zahradě. Vzorek trusu pozitivní na koronavirus mají nově samice Bikira a Kamba, informovala zahrada na webu.

Článek

Už dříve byla nákaza odhalena u gorilího samce Richarda a samice Shindy. Infekce se v Troji nevyhnula ani několika kočkovitým šelmám, ale situace se u nich podle zahrady stabilizovala.

Téměř padesátiletá Kamba je nejstarší z gorilí skupiny chované v pražské zoo. „Její stav je trochu jako na houpačce, už jí bylo skoro dobře, ale zase se zhoršila. A to se opakuje,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Kambu nechala zahrada testovat opakovaně, protože se málo krmila, často polehávala a měla zvýšenou teplotu. První dva testy byly negativní.

Podezření na covid měli chovatelé také u gorilí samice Kijivu, kterou trápil občasný kašel. Test ale infekci nepotvrdil.

První gorilou s prokázanou koronavirovou nákazou byl v pražské zoo samec Richard. Pozitivní test mu vyšel koncem února, stejně jako dvojici lvů indických. Chovatelé je nechali otestovat, protože zvířata působila unaveně, měla menší zájem o krmení, případně měla výtok z nosu a suchý kašel.

Kromě lvů indických se v pavilonu šelem nakazil novým koronavirem také samec kočky krátkouché, pár tygrů malajských a samec tygra sumaterského Falco. Podle dnešního vyjádření zoo se ale situace u šelem už stabilizovala.

Gorily nížinné chová pražská zoologická zahrada od roku 1963. Osmičlenná skupina žije ve vlastním pavilonu v dolní části areálu zahrady, kde se také v roce 2004 narodilo vůbec první gorilí mládě v českých zoo, samička Moja.

Reklama

Doporučované