Hlavní obsah

Pražské novostavby stále strmě zdražují. Průměrně velký byt je už za víc než 6,5 milionu

Foto: Aleš Černý

Ceny nových bytů jdou nahoru.

Reklama

Nové byty v Praze zdražily meziročně o 22,8 procenta. Za poslední dva roky vyskočila jejich cena dokonce o 46,3 procenta.

Článek

Nové byty v Praze zdražují a trh popírá základní ekonomické poučky. Za první letošní čtvrtletí vzrostl počet bytů v nabídce oproti stejnému období loni o 21,7 procenta (na 4200).

Naopak prodeje (tedy realizovaná poptávka) klesly za rok o 11,1 procenta. Prodalo se jen 1200 bytů, což je nejhorší výsledek za posledních šest let.

Video s předpovědí cen bytů: Letos přesáhnou hranici 100 tisíc za metr čtvereční

Predikce pro tento rok: Ceny nových bytů v Praze se vyšplhají nad 100 tisíc za metr čtvereční.Video: Aleš Černý

Pokud nabídka roste a poptávka klesá, měla by klesat teoreticky i cena. To se ale neděje ani náhodou.

Průměrná cena za čtvereční metr prodaného bytu vzrostla na 88 552 korun. To je o 22,8 procenta víc než před rokem, a dokonce téměř o polovinu (o 46,3 procenta) za poslední dva roky.

Průměrný nový byt v Praze o velikosti 75 metrů čtverečních se tak prodával za 6,641 milionu korun.

Vzhledem k tomu, že z trhu v podstatě vymizely byty v levnějších segmentech - když už se tam objeví nějaký za cenu pod 70 nebo dokonce 60 tisíc za metr čtvereční, v podstatě okamžitě zmizí - je průměrná nabídková cena ještě výrazně větší.

Aktuálně činí 94 357 za metr čtvereční a blíží se tak predikci Dušana Kunovského, majitele největšího developera Central Group. Ten počátkem roku předpovídal, že letos se tato statistika přehoupne do šesticiferných hodnot (viz video výše).

„Sami nerozumíme tomu, proč ceny pořád rostou. Už jsou za hranicí toho, co si střední třída může dovolit,“ okomentoval aktuální stále rostoucí cenu majitel developera Trigema Marcel Soural.

Je ale nutné dodat, že oproti letům 2012 až 2015, kdy ceny rostly jen velmi pozvolna, byla nabídka dostupných bytů výrazně větší než nyní. Tehdy si mohli zájemci vybírat ze 6 až 7,5 tisíce bytů na trhu.

A právě i přes poslední růst je nedostatečná nabídka podle developerů stále příčinou, která umožňuje nastavovat cenovky vysoko.

Pomalejším tempem než u nových bytů roste podle statistiky cena těch starých. I ty se ale momentálně nabízí dráž (82 710 korun za metr čtvereční), než za kolik před rokem developeři nabízeli v cenících byty nové.

Data vyplývají ze společné statistiky developerů Trigema, Skanska a Central Group, která monitoruje celý trh pod dohledem Institutu plánování a rozvoje Prahy. Data pocházejí z monitoringu on-line nabídek všech aktivních developerů.

Reklama

Doporučované