Hlavní obsah

Pražský hrad je pro lidi uzavřen neprávem, rozhodl soud. Sdružení chystá akci

Foto: ČTK

Kontroly u vstupu do areálu Pražského hradu.

Reklama

aktualizováno •

Městský soud v Praze vyhověl stížnosti organizace Kverulant, která napadla uzavření Pražského hradu veřejnosti loni v říjnu. Stát argumentoval, že prostory Hradu nejsou veřejným prostranstvím.

Článek

Pražský hrad jako veřejné prostranství má být volně dostupné i v pandemickém období, tvrdí občanské sdružení Kverulant.

Městský soud v Praze dnes vyhověl správní žalobě proti rozhodnutí Ministerstva vnitra, které u soudu Hrad zastupovalo a argumentovalo tím, že areál není veřejným prostranstvím.

Zastal se tak organizace, která chce v neděli uspořádat shromáždění v areálu Pražského hradu - jako protest proti jeho zavření, a zároveň si tam chtějí připomenout mezinárodní den památek.

„Správní orgány postavily své závěry o charakteru místa zejména na tvrzení, že se jedná o režimový prostor, který není přístupný každému bez omezení. To ale neznamená samo o sobě, že místo není veřejným prostranstvím,“ uvedla předsedkyně senátu pražského Městského soudu Gabriela Bašná. Verdikt je pravomocný.

Kdy se tedy Hrad otevře? Mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor pro Seznam Zprávy uvedl, že zatím rozsudek nedostali a nebudou tedy věc do té doby komentovat.

„Považujeme Pražský hrad za místo, které patří občanům České republiky a je bytostně spojeno se základy křesťanství, naší státnosti, prezidentem Masarykem. A v minulosti dostupný vždy byl,“ řekl předseda občanského sdružení Kverulant Vojtěch Razima Seznam Zprávám. Dodal, že jednání prezidenta Miloše Zemana považují za projev arogance moci.

Právník organizace Pavel Uhl u soudu argumentoval mimo jiné nálezem Ústavního soudu, který dříve uvedl, že veřejné prostranství vznikalo zpravidla obyčejovým způsobem a že se lze v tomto ohledu spolehnout na historickou paměť obyvatel obcí.

Podle Kverulanta stát uzavřel prostory Hradu veřejnosti a tím z něj vytvořil něco jako prostor na soukromé párty. „Lidé okolo prezidenta zřejmě zneužili toho, že areál Hradu je deklarován jako soukromě spravovaný dvůr, kam si někoho můžou pustit a někoho jiného nikoliv. Čili že je to něco jako vnitroblok,“ píše Kverulant na svých stránkách.

Kontroly na Hradě

Na nich také připomíná, že současné omezení Hradu není za prezidentování Zemana první. Částečná omezení museli návštěvníci snášet již od roku 2015. Po vlně teroristických útoků a vrcholící migrační krize uzavřela administrativa Zemana širší okolí Pražského hradu a všichni návštěvníci se museli podrobit detailním kontrolám v přítomnosti vojáků se samopaly.

Občanské sdružení Kverulant do veřejného dění promluvilo již dříve. V březnu jim dal Městský soud v Praze za pravdu, kdy stejným způsobem zažalovalo stát kvůli nezveřejnění zprávy Evropského úřadu na boj proti podvodům (OLAF) o Čapím hnízdě.

Reklama

Doporučované