Hlavní obsah

Pražský primátor Hřib: Pandemie koronaviru je i příležitost k inovacím

Foto: Profimedia.cz

„Pokud zvládneme zavést správné inovace, budoucí pozice Prahy ve světě bude určitě silnější než dříve,“ řekl Hřib.

Reklama

Pandemie koronaviru omezuje kontakt s ostatními částmi světa, mohla by ale být příležitostí k zavedení inovací, které zlepší budoucí život v Praze.

Článek

Zároveň by mohla přispět i k vyřešení některých problematických otázek z předkrizové doby, jako byl nadměrný turismus. Na úvod druhého dne mezinárodní konference Forum 2000 to dnes řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Pandemie je podle Hřiba obrovskou výzvou pro ekonomiku, kulturu, vzdělávání i turismus. „Vidím situaci ale i jako příležitost zaměřit se na inovace,“ řekl primátor. Zmínil pokrok v digitalizaci, změnu organizace práce nebo podporu projektů udržitelného rozvoje. Krize podle něj také dává příležitost do budoucna připravit řešení negativního trendu nadměrné turistické zátěže v hlavním městě. „Pokud zvládneme zavést správné inovace, budoucí pozice Prahy ve světě bude určitě silnější než dříve,“ řekl Hřib.

Podotkl také, že magistrát se primárně zaměřuje na řešení pražských záležitostí, pozice Prahy jako sebevědomého a progresivního města ale vede i k tomu, že se vyjadřuje k některým tématům spojeným se zahraniční politikou. „Je třeba vyjádřit obavy o lidská práva, obavy z antiliberálních tendencí kolem nás. Je důležité mluvit o těchto otázkách i přes zastrašování od těch, koho kritizujeme,“ řekl pražský primátor.

Pražský magistrát se pod Hřibovým vedením dostal do sporu s Čínou kvůli ustanovením v partnerské smlouvě mezi Prahou a Pekingem, která hovořila o dodržování politiky jedné Číny. Obě hlavní města nakonec smlouvu vzájemně vypověděla, Praha následně uzavřela partnerskou smlouvu s Tchaj-pejí. Hřib také čelil kritice z Ruska kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova podle zavražděného kritika Kremlu.

Reklama

Doporučované