Hlavní obsah

Pražský soud uvolnil cestu k přímé žalobě na prezidenta Zemana

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman je žalován kvůli svému výroku na adresu svého bývalého poradce.

Reklama

Hrad se podle svých právníků připravuje na soudní spor se členem Rady České televize Zdeňkem Šarapatkou. Za pomlouvačné výroky se prezident Miloš Zeman bez rozhodnutí soudu omlouvat nechce.

Článek

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dagmar Stamidisová udělala první krok k tomu, že bude soudce znovu řešit pomlouvačný výrok prezidenta Miloše Zemana a že v něm bude žalován přímo Miloš Zeman.

Jde o kauzu, v níž před více než třemi roky podal žalobu o satisfakci člen Rady České televize a někdejší Zemanův poradce na Úřadu vlády Zdeněk Šarapatka. Soudit se začal kvůli Zemanovu vyjádření pro TV Barrandov. V ní Miloš Zeman uvedl, že svého bývalého poradce na Úřadu vlády vyhodil pro neschopnost.

Šarapatka se se žalobou za tento výrok obrátil na ministerstvo financí, jak ho navedly verdikty Nejvyššího soudu, podle nichž nelze žalovat prezidenta.  U soudů uspěl a stát se mu za prezidenta omluvil. Ústavní soud však letos v únoru případ vrátil na začátek. Řekl, že se za prezidenta neměl omlouvat stát, ale Zeman má nést odpovědnost za tento výrok sám.

Obvodní soud pro Prahu 1 nyní rozhodl, že žaloba bude přímo proti Zemanovi mířit.

„Soud připouští, aby z řízení vystoupila žalovaná Česká republika, zastoupená ministerstvem financí, a na její místo vstoupil jako žalovaný Miloš Zeman,“ uvedla soudkyně Stamidisová v usnesení, které Šarapatkův obhájce Artur Ostrý ve středu dostal.

Předtím než soud takto rozhodl, se právě Ostrý obrátil na advokáta Hradu Marka Nespalu. Chtěl i s ohledem na to, že soudy opakovaně daly Šarapatkovi za pravdu, případ vyřešit mimosoudně. Tedy aby se Zeman omluvil bez toho, aby se případem dál zabývala justice.

„Za naši stranu bych rád uvedl, že Miloš Zeman prostřednictvím naší výzvy dostal možnost řešit věc mimosoudně. Tuto možnost nicméně nevyužil. Nezbývá tak než v předmětné věci soudy zatěžovat dál,“ podotkl Šarapatkův advokát Ostrý.

Nespala pak potvrdil, že Zeman s omluvou do rozhodnutí soudu nepočítá. Uvedl, že se v tomto případě už připravuje soudní jednání.

„Zpracovali jsme k tomu naši argumentaci,“ doplnil Nespala.

Obvodní soud pro Prahu 1 zatím v této kauze termín přelíčení nenařídil.

Soudy se navíc zabývají také další kauzou, ve které jde také o Zemanův výrok. V tomto případě prezident v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

Jenže Městský soud v Praze řekl, že tento článek novinář nenapsal. A tak se stát musí omluvit Peroutkově vnučce Terezii Kaslové.

V tomto případě se ministerstvo financí zatím Kaslové neomluvilo a podalo také dovolání k Nejvyššímu soudu. O něm zatím rozhodnuto nebylo. Nejvyšší soud ale loni v září řekl, že se stát nemusí Kaslové omluvit do doby, než v této kauze rozhodne.

Reklama

Doporučované