Hlavní obsah

Pražští sociální demokraté požadují rezignaci celorepublikového vedení. Sami také mají v plánu skončit

Pražská ČSSD vyzvala vedení strany k rezignaci.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Po špatném volebním výsledku chce pražská buňka ČSSD změnu. Je podle ní třeba vyměnit jak celorepublikové vedení, tak i to v hlavním městě. Zde byl výsledek nejhorší ze všech krajů.

Článek

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD vyzval celorepublikové vedení strany k odstoupení. Na své funkce rezignují rovněž členové pražského vedení ČSSD. Důvodem je špatný výsledek voleb do Poslanecké sněmovny. ČTK to řekl předseda pražské sociální demokracie Miloslav Ludvík. ČSSD získala ve volbách 7,27 procenta hlasů, v hlavním městě to potom bylo 5,57 procenta. Statutární místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec už o víkendu ohlásil, že vedení strany na mimořádném sjezdu v dubnu skončí.

Žádný druhý Kalousek. Poražení hledají nové tváře, jde to ztuha

Krajský výkonný výbor vyzval celostátní vedení ČSSD, aby stranu dovedlo ke sněmu, který by se měl konat co nejdříve. „Vyzvali jsme k rezignaci nejen celé grémium, ale rovněž předsednictvo Prahy, to se tedy týká i mě,“ řekl Ludvík.

Krajský výbor podle Ludvíka v pondělí diskutoval o příčinách neúspěchu. Konkrétní však nebyl. „Ale šli jsme hodně do historie, až někdy do roku 1992,“ dodal.

Grémium strany tvoří mimo jiné předseda a místopředsedové strany nebo předseda senátorského a poslaneckého klubu sociální demokracie.

Ve sněmovních volbách v Praze skončila ČSSD na šestém místě, vyhrálo ANO s 20,35 procenty hlasů před Piráty se 17,59 procenty a ODS, pro kterou hlasovalo 16,22 procenta voličů. Větší podporu než sociální demokracie měla v metropoli ještě TOP 09 a SPD Tomio Okamury. Jediným poslancem ČSSD zvoleným za Prahu je lídr kandidátky, stranický místopředseda a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Nového předsedu ČSSD by měli podle Chovance volit všichni členové strany přímo.Video: Jakub Říha

Reklama

Doporučované