Hlavní obsah

Před 30 lety. Kde skončil Julius Fučík a vzpomínky Tomáše Zimy na 17. listopad

Foto: Seznam Zprávy

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Na dotazy čtenářů – Pravda o smrti Julia Fučíka

Do redakce Rudého práva volalo několik čtenářů s dotazem, jak je to se smrtí Julia Fučíka. Odkazovali se na informace od „známých” a ti zase na jakési zahraniční vysílačky, podle kterých jedna latinskoamerická země (někteří čtenáři tvrdí, že Bolívie) nabídla Československu Fučíkovy ostatky. Prý v této zemi nedávno zemřel. Redakci se nepodařilo zjistit přesný zdroj zprávy, každopádně ani jedna seriózní tisková agentura ji nevydala ani nepotvrdila. Lze tedy se stoprocentní jistotou prohlásit, že zmíněná zpráva se buď týká jiné osoby, nebo je zcela vymyšlená.

Bioplynová stanice na severní Moravě

První skutečně efektivní bioplynová stanice v Severomoravském kraji a jedna z prvních v ČSSR byla uvedena ve čtvrtek do provozu nákladem 8,5 milionu Kčs v JZD Jindřichov v okrese Přerov. Celé zařízení pro anaerobní fermentaci chlévské mrvy bylo budováno od roku 1985 původně hlavně s ekologickým účelem. Záměrem bylo zabránit průniku močůvky do spodních vod a omezit přísun chemikálií na pole.

Ze zahraničí:

Telefonický rozhovor Krenze s Kohlem

Generální tajemník ÚV SED a předseda státní rady NDR Egon Krenz ve čtvrtek telefonicky hovořil se západoněmeckým kancléřem Helmutem Kohlem, podle agentury ADN měl být rozhovor věcný a konstruktivní. Oba představitelé vyjádřili zájem o další rozvoj spolupráce mezi NDR a NSR. Krenz zdůraznil, že NDR zůstane socialistickým státem, což napomáhá stabilitě v Evropě.

USA splácejí dluhy vůči OSN

USA ve středu zaplatily Organizaci spojených národů 65 milionů dolarů, stále jí zůstávají dlužny 600 milionů dolarů. Spojené státy jsou největším dlužníkem OSN a do této pozice se dostaly poté, co v roce 1985 Ronald Reagan rozhodl, že Washington bude světovou organizaci takto „trestat” za hlasování proti americkým představám. Loni však vláda USA postoj změnila a hodlá závazky vyrovnat.

Tečka za vietnamsko-čínským konfliktem

Podle agentury AFP dochází k odsunu čínských vojáků z území VSR, podle nejmenovaného oficiálního zdroje z Hanoje v průběhu dvou uplynulých týdnů vyklidili většinu svých opevněných stanovišť 3 až 5 kilometrů v hloubi vietnamského území v provincii Ha Tuyen.

Černá kronika

S loveckou puškou manipuloval ve středu na lesní cestě v Broumově na Náchodsku 49letý muž tak neopatrně, že se postřelil. Z lehčího zranění se bude léčit asi 2 týdny.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Tomáš Zima

Český lékař, biochemik a současný rektor Univerzity Karlovy.

Co jste tehdy dělal a jak vypadal váš život?

Byl jsem studentem posledního ročníku medicíny a připravoval jsem se na státnice. Už jsem také začínal učit a věnoval se vědecké práci na Ústavu lékařské chemie. V Městské vysokoškolské radě (MVR), které jsem byl členem, jsme s ostatními studenty cítili rostoucí nespokojenost s komunistickým režimem.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

17. listopadu 1989 jsem se účastnil protestního shromáždění na Albertově. V MVR jsme se podíleli na jeho přípravě, podařilo se nám vyjednat, aby ho úřady povolily. Společně s průvodem jsme se potom vydali na Vyšehrad k Máchovu hrobu. Večer bylo ve vinohradském divadle představení pro zaměstnance a studenty Fakulty všeobecného lékařství a Přírodovědecké fakulty UK. O brutálním zákroku na Národní třídě jsem se dozvěděl v noci. V neděli ráno jsem volal děkanovi fakulty a ještě ten den odpoledne se fakulta přidala ke stávce.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Byla to přelomová doba. Všude byla cítit obrovská touha po změně, lidi spojovala snaha změnit věci k lepšímu. V Městské vysokoškolské radě SSM jsme společně se zástupci nezávislých studentů organizovali shromáždění, které bylo 17. listopadu na Albertově. Podařilo se nám vyjednat s úřady, aby byla demonstrace povolená. V pondělí 20. listopadu jsem byl na demonstraci na Václavském náměstí a v prvních dnech nebylo jasné, jak to dopadne. Málokdo tehdy tušil, že režim se už skutečně definitivně hroutí a že za měsíc bude Václav Havel prezidentem. Naděje, že budou změny, stoupala s každým dnem a od středy to začalo být jasné, že komunistický režim končí!

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se myšlenky listopadu 1989?

Jsem za posledních třicet let vděčný. Sametová revoluce nám otevřela dveře k demokracii a svobodě, od základů změnila naše životy. Po roce 1989 jsem si oblékl lékařský plášť a celá devadesátá léta prožil v nemocnici, péčí o pacienty a v laboratoři, soustředil jsem se na vědu. Stal jsem se profesorem, založili jsme rodinu, mám dvě děti. Celá ta doba uplynula velmi rychle, je to zvláštní být najednou pamětníkem.

Listopad 1989 změnil od základů životy nás všech. Možnost svobodně cestovat, podnikat, volit nebo třeba studovat bereme dnes už jako samozřejmost. Jsme mladá demokracie, čelíme mnohým výzvám. Se svobodou ale přišla i odpovědnost, kterou si každý z nás neseme. Pokud jde o myšlenky listopadu, je na každém z nás je naplňovat a nepřestat usilovat o svobodu a demokracii. Zároveň se, prosím, nenechme svobodou rozdělovat. Hledejme, co nás spojuje, silní budeme jen společně.

Reklama

Doporučované