Hlavní obsah

Před 30 lety: Romantická vzpomínka Michala Viewegha na listopad 1989

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Lenin ve známkové tvorbě

Výstava s názvem „V. I. Lenin v československé známkové tvorbě“ byla otevřena v pondělí v Tylově památníku v Kutné Hoře. Návštěvníci mohou zhlédnout nejen dosud vydané známky s tematikou Leninova života, ale také exponáty známkové výroby s tematikou dělnického hnutí. Výstava potrvá do 19. listopadu.

I v horských podmínkách je možné zvyšovat efektivnost JZD

V JZD Dlhé Pole v okrese Žilina dokážou zaplnit až po okraj silážní jámy i seníky navzdory tomu, že odborníci označili zdejší půdu do 42. produkčně ekonomické skupiny. Tedy té, kde panují nejtěžší půdní, terénní a klimatické podmínky pro zemědělskou výrobu.

O prodeji alkoholu při sportovních podnicích – pivo na fotbalu ano, či ne?

V reakci na zákon schválený v březnu ČNR o ochraně před alkoholismem se čtenáři často ptají, kdy je možné podávat alkohol. Na nejčastější dotazy odpovídá JUDr. Zdeněk Zeman, CSc. Vysvětluje definici alkoholových nápojů podle zákona, kdy a kde je možné je prodávat a jak se zákon v praxi uplatňuje.

Ze zahraničí:

Ruslan v Zambii

Jedno z největších letadel na světě, ruský An-124 Ruslan, dopravilo o minulém víkendu do zambijské Lusaky 120tunový náklad pro elektrárnu Kafuz, která před několika měsíci vyhořela.

Malá anketa k výročí velké události – Čím vás dnes inspiruje říjen?

Tuto otázku položilo Rudé právo osobnostem z Egypta, Mongolska, Argentiny a Spojených států. V odpovědích se shodně vyskytuje obdiv k Leninovi a velká inspirace hrdinou revoluce.

Namibie před volbami

Namibie prožívala poslední hodiny před zahájením voleb v nečekaném klidu. Po vyhrocení situace v minulém týdnu vinou provokace JAR vládl ve Windhoeku v předvečer hlasování mírný optimismus. V televizi také vystoupili všichni vedoucí představitelé deseti politických stran s výzvou k pokojnému průběhu voleb.

Zemřel klavírista Vladimir Horowitz

Ve věku 85 let zemřel v New Yorku Vladimir Horowitz, považovaný mnohými odborníky za nejlepšího klavíristu všech dob. Horowitz se narodil v roce 1904 v Kyjevě. Poprvé za nástroj usedl v šesti letech, v devatenácti absolvoval svůj první koncert. Hru na klavír považoval za záležitost „souhry ducha, srdce a prstů“.

Počasí

V ČSSR zpočátku zataženo, občas déšť, v Čechách během dne ustávání srážek a částečné protrhávání oblačnosti. Noční teploty 6 až 3 stupně, nejvyšší odpolední teploty 7 až 10 stupňů. Vítr severní až severovýchodní, na Moravě zpočátku jihovýchodní vítr o rychlosti 4 až 7 m/s.

Televizní program na 7. listopadu 1989

7:45 Zprávy

7:55 Slavnostní vojenská přehlídka a manifestace pracujících k 72. výročí VŘSR – přímý přenos z Moskvy

9:00 Za slávu sovětů

10:35 Sportovní ozvěny

11:35 Federální kriminální ústředna pátrá

16:05 Proč si kazit život fyzikou

20:00 Procházka moskevským Kremlem

20:30 Zaznamenali jsme v dnešní Moskvě

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Michal Viewegh

Spisovatel Michal Viewegh vypráví o svém listopadu 1989.

Co jste tehdy dělal a jak vypadal váš život?

Vrátil jsem se z vojny, kde jsem byl do roku 1988. Poté, v září 1989, jsem začal učit na základní škole na Zbraslavi.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 – dění na Národní třídě?

Od kamarádů jsem se dozvěděl, že se má jednat o nějakou svazáckou akci na Albertově, takže jsme tu událost tehdy ignorovali, stejně jako mnozí. Nicméně poté, co se věci více rozvinuly, jsem se dalších pochodů už účastnil.

Jak na protesty vzpomínáte?

Vzpomínám na ně skoro až s romantickou nostalgií, jelikož jsem na demonstrace chodil s jednou milou mladou kolegyní ze zbraslavské základní školy. A unikátní momenty, jako třeba Václav Havel na balkoně Melantrichu, jsou pro mě nezapomenutelné.

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se myšlenky listopadu 1989?

Já ještě patřím do té generace, která nevěřila, že se vůbec dočká pádu socialismu. Před perestrojkou se zdálo nepředstavitelné, že by se někdy něco takového vůbec povedlo. Pro mě to byla obrovská pozitivní životní změna. Najednou jsme mohli cestovat, mohl jsem začít publikovat. Už v letech 1988 a 1989 jsem se pokoušel vydat novelu Případ dvanáctého patra, která nikdy nevyšla. Cenzura mi ji zarazila, protože v ní byl obraz té všudypřítomné lži a metafora tehdejší situace, která byla až příliš průhledná.

Reklama

Doporučované