Hlavní obsah

Před 30 lety. Vladimír Drápal se stýkal s disidenty a co psalo Rudé právo

Speciál Seznam Zpráv k listopadu 1989. Toto psal tisk před třiceti lety.

Reklama

Toto psal tisk před třiceti lety.

Článek

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech.

Výběr z Rudého práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova:

Zdravotně postižení občané

Podle Rudého práva je šest procent občanů ČSR zdravotně postižených. Je třeba zásadně změnit přístup k těmto spoluobčanům. Podpořit je, aby se aktivně zapojili do života. Možné je pomoci materiálně, či je více zapojovat do výuky na školách.

Návštěva na Pražském hradě

Gustav Husák přijal na Pražském hradě velvyslance Socialistické federativní republiky Jugoslávie Stanislava Stojanoviče. V srdečném přátelském rozhovoru byla oceněna dosažená úroveň česko-jugoslávských vztahů. Bylo také poukázáno na význam výměny zkušeností ze socialistické výstavby a na využití nových, moderních forem hospodářské a vědeckotechnické spolupráce pro další rozvoj obou zemí.

Nová akciová společnost Impuls

Byla založena nová akciová společnost s názvem Impuls a založilo ji dvacet československých organizací. Společnost se bude orientovat na poradenské, konzultační, expertizní a zprostředkovatelské činnosti související s progresivními formami podnikání včetně průzkumu trhu.

Ze zahraničí

Dny československé kultury v Indii

Delegace odcestovala na dny československé kultury do Indie. Je v ní na devadesát umělců, kteří budou reprezentovat naše socialistické umění. Jedná se o reciproční akci za přehlídku indického umění u nás.

Narkomafie v Kolumbii

Rudé právo informuje o situaci v Kolumbii. Konflikt mezi kolumbijskou vládou a výrobci drog dále narůstá. Ve středu si teroristické akce narkomafie vyžádaly 14 obětí. V posledních deseti letech zavraždil takzvaný Mendellínský kartel více než 50 soudců a v poslední době vyhrožuje tisícům soudcům, kteří se podílí na vyšetřování výroby a pašování drog.

Počasí

Zataženo, polojasno až oblačno, místy déšť. Teplota 12 stupňů celsia.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Vladimír „Lábus” Drápal

Hudební vydavatel, publicista a spoluzakladatel lounského Občanského fóra Vladimír Drápal alias Lábus vypráví o svém listopadu 1989.

Co jste v roce 1989 dělal a jak vypadal váš život?

Působil jsem jako agronom v Agrochemickém podniku, v podstatě jsem ale žil v undergroundu. Pohyboval jsem se mimo oficiální struktury a stýkal se s disidenty, to byl můj skutečný život, který mě naplňoval.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o dění na Národní třídě?

Byl jsem zrovna na brigádě u disidenta Jindry Konečného, kde jsme sázeli stromy. Když jsme se dozvěděli, co se stalo, myslím, že jsme dokonce posílali telegram na úřad vlády, ve kterém jsme zásah policie odsoudili. Jindra měl přísun k nejčerstvějších zprávám.

Pak jsem přijel domů a hned v pondělí mě zadržela Státní bezpečnost. Asi abych nemohl nic podniknout, celý den mě drželi na policii. No, a druhý třetí den už jsme zakládali Občanské fórum v Lounech.

Jak na tu dobu vzpomínáte?

Bylo to skvělé. Vzedmulo se nadšení ze změny a celý národ táhl za jeden provaz. Ukazovalo se, že se otevírají úplně nové možnosti, že svoboda přijde a budeme konečně žít jako civilizovaný národ.

Věřil jste, že režim může padnout?

Vůbec. Já byl v letech 88 a 89 často perzekvovaný, takže i když dnes lidé říkají, že už bylo jasné, že to padne, tak rozhodně nebylo. Komunistický poslanec Ransdorf často prohlašoval, že kdo se bál v roce 89, byl zbabělec. Asi měl čerstvé informace z Prognostického ústavu, líhně KGB, ale já se bál furt, protože tlak neustával. Byl jsem co týden u výslechu kvůli mé aktivitě. V Praze to možná bylo více jasné, ale v malých městech určitě ne. Tady to byl teror do poslední chvíle.

Jak hodnotíte uplynulých 30 let? Naplnily se vaše myšlenky listopadu 89?

Mně bylo tenkrát 25 let, tak jsem byl nadšený a plný energie. Ta mě sice neopustila dodnes, což je skvělé, že jsem pořád optimista. Ale jsem smutný z toho, kam se náš národ nechá vést. Přijde mi, že mít politickou stranu je dnes byznysový záměr, zejména to tak je u těch populistických. Že jim není hanba! Nicméně je jisté, že pořád máme možnost svobodné volby, nezávislý tisk a opravdu svobodné a necenzurované informace. Takže doufám, že nynější tristní a smutnou politickou situaci překonáme. Spoléhám na mladé lidi, kteří nejsou zatížení minulostí a kteří využívají možností, které my jsme neměli – cestování, svobodný trh, studium, co je zajímá, rozhodování sami za sebe, bez „dobrých rad” vrchnosti, svobodné myšlení a možnost srovnávání. Budoucnost jsme jim předali na zlatém podnosu. Mají na výběr ze spousty možností, to jsme my neměli. Mohli jsme akorát souhlasit s vedoucí úlohou KSČ. Tak snad to zvednou i za mojí generaci, která se ve své většině nechala koupit koblihami zdarma a mystifikačními teoriemi o roce 1968.

Reklama

Doporučované