Hlavní obsah

Před hradeckým divadlem Drak je socha Dlouhý, Široký a Bystrozraký

Foto: Seznam Zprávy

Královehradecký kraj.

Reklama

Prostor před loutkovým divadlem Drak v Hradci Králové ode dneška zdobí třímetrová ocelová socha Dlouhý, Široký a Bystrozraký.

Článek

Na svou dobu ojedinělé dílo vytvořil před asi 50 lety Zdeněk Petřík a donedávna stálo zapomenuté a zchátralé v areálu domu dětí a mládeže v Rautenkrancově ulici. Radnice se rozhodla sochu po jejím restaurování umístit na důstojné veřejné místo k divadlu Drak. Přemístění a oprava sochy, kterou tvoří tři vzájemně propletené stylizované postavy, město přišly na čtvrt milionu korun.

„Sochu jsem objevil náhodou během obchůzky škol a městských společností. Vypadala katastrofálně, byla úplně prorezlá. Nyní je k nepoznání,“ řekl náměstek primátora pro školství Martin Hanousek. Restaurátoři na soše pracovali několik měsíců, na závěr socha v minulých dnech dostala speciální nátěr.

Socha je podle vedoucího odboru památkové péče magistrátu Jana Falty výjimečným dílem, především svým provedením a tím, že vznikla ještě ve svobodném tvůrčím období koncem 60. let minulého století „Máme po městě spoustu různých soch žen matek z pískovce, ale žádnou sochu, která vznikla syrovou technologií sváření a ohýbání plechů,“ řekl Falta.

Zdeněk Petřík, který zemřel v roce 2003 v 69 letech, byl podle Falty umělec - samouk, pracoval v tehdejších strojírnách Závody vítězného února Hradce Králové. Sochu Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého vytvořil pro tehdejší nově postavený dům pionýrů. „Dům pionýrů a mládeže byl dostavěn v roce 1968. Kdy byla socha přesně instalovaná, se nepodařilo dohledat. Hovoří se o počátku 70. let,“ řekl Falta.

Jiná kovová plastika stojí v Hradci Králové před malšovickým Všesportovním stadionem. Dvacet metrů vysokou plastiku Dívka s kruhem z roku 1966 vytvořil akademický architekt a sochař Karel Mahrla, který byl jedním z žáků Josefa Gočára. Geometrická socha, kterou Mahrla vytvořil ve stylu Brusel, není v Česku souměřitelná s jiným dílem. Renovaci plastiky město udělalo před třemi lety.

Reklama

Doporučované