Hlavní obsah

Před rokem se tu odehrál zázrak. Teď je z jeskyně, kde uvázli chlapci, turistické rito

Rok poté, co záchranáři dostali ze zatopené jeskyně skupinu chlapců a jejich trenéra, místo láká tisíce turistů denně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to přesně rok, co mezinárodní tým záchranářů dokončil svou misi a ze zatopené jeskyně na severu Thajska po 18 dnech vysvobodil i posledního ze skupiny třinácti osob, které tu uvázly. Šťastná záchrana okolí kdysi zapadlé jeskyně nenávratně změnila.

Článek

Stovky stánkařů, suvenýry a nekonečné davy turistů – tak dnes vypadá okolí thajské jeskyně Tham Luang rok poté, co v ní uvázla skupina mladých fotbalistů i s jejich trenérem.

Park, ve kterém se jeskyně nachází, kdysi navštěvovalo 40 tisíc lidí ročně. To se dramaticky změnilo – v sezóně teď podle správců láká i 10 tisíc návštěvníků denně. A od října minulého roku do dubna letošního ho navštívilo 1,3 milionu turistů z celého světa.

Legendárním se nestal jen park s jeskyní, ale i zachránění chlapci a jejich trenér. Toho využila společnost Netflix, která na jaře koupila autorská práva k jejich příběhu a nyní chystá seriál. Brzy má k tomu přibýt i celovečerní film.

„Sledoval jsem tu záchrannou misi nepřetržitě. Byl jsem v té době v Austrálii. Sledoval jsem všechno – v televizi, ve zprávách… Všichni jsme se modlili, aby se ty děti dostaly ven živé. A nakonec se to podařilo, byla to nádhera,“ řekl australský turista John McGowan, když se ho novináři agentury AFP ptali, proč se do lokality vypravil.

Hostem pořadu Svět bez obalu byl v srpnu 2018 jeden z potápěčů, kteří chlapce zachránili.

Návštěvníci jistě mají různé pohnutky – někteří se jedou podívat na místo „zázraku“, jiní na místě, které podle nich překypuje „šťastnou aurou“, zkoušejí své vlastní štěstí a kupují si loterijní kupony.

Nejen kupony prodávají stovky místních, kteří využívají náhlé popularity místa a u jeskyně si otevřeli stánky.

„Kompletně mi to změnilo život. V minulosti jsem ovoce prodávala jen na víkendových trzích, ale poté, co se jeskyně stala slavnou, jsem si stánek postavila tady a skvěle se mi daří. Stejně to má i množství dalších lidí z mé vesnice,“ vysvětluje jedna z prodavaček. „Ti chlapci byli zachráněni a pak jsme byli zachráněni i my,“ dodává.

Na příliv turistů reaguje i správa parku Tham Luang. V blízkosti jeskyně – asi tři kilometry od ní – plánuje vybudovat rozsáhlé středisko. S parkovištěm, nákupním centrem, kyvadlovou dopravou i ubytováním.

Turistům by se v budoucnu mohla zpřístupnit i samotná jeskyně. Rozhodne o tom speciálně ustavená komise.

Pomyslná sláva, kterou „zázrak“ v thajské jeskyni přinesl, má pro místní i stinné stránky. Thajské úřady plánují parku Tham Luang udělit status národního parku. Jeho součástí má být i vesnice Doi Pha Mi. Podle jejích obyvatel změna přinese řadu zákazů a zničí původní způsob života. „Už dál nebudeme moci kácet bambus a používat je k výstavbě domků nebo sbírat houby a vařit z nich,“ vysvětlil britskému deníku The Guardian jeden z místních.

Mnozí se navíc obávají, že budou nuceni „vyklidit prostor“ a svůj domov opustit. Vychází přitom z toho, jak úřady postupovaly v případě jiných národních parků.

Nespokojení jsou i výzkumníci, kteří jeskyni probádávali už řadu let předtím, než se incident s chlapci odehrál. Teď je ale i kvůli davům turistů, kteří se na místě scházejí, zavřená. A výzkum tak nemůže pokračovat. Přitom jeden z expertů, kteří jeskyni mapovali, britský potápěč Vern Unsworth, sehrál při záchraně dětí klíčovou roli. Byl součástí potápěčské dvojice, která chlapce objevila. Díky předešlému výzkumu znal jeskyni lépe než kdokoliv jiný.

Reklama

Doporučované