Hlavní obsah

Před záplavami z Počáteckého potoka chrání suchý poldr

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

U Seče na Chrudimsku je nová suchá nádrž, která zadrží až stoletou vodu z Počáteckého potoka. Opakovaně se vyléval z břehů a poškozoval silnici a nedaleké domy.

Článek

Státní podnik vynaložil na stavbu poldru 21,5 milionu korun. Práce začaly loni v březnu. Kolaudace byla v prosinci. Vodohospodáři postavili nádrž se sypanou zemní hrází o délce 158 metrů. Široká je čtyři metry a vysoká 8,2 metru.

Při povodni zadrží až 53 300 metrů krychlových vody. „Pokud se do nádrže dostane stoletá voda, zadrží ji a korytem potoka proteče maximálně voda desetiletá. Stavbu nakonec prověřila i loňská povodeň na přelomu června a července,“ řekl vodohospodářský náměstek oblastního ředitele pro východní Čechy Ludvík Řičář.

Vodohospodáři zvýšili kapacitu koryta toku. Nedomluvili se ale se všemi majiteli pozemků, proto nemohli upravit všechny úseky v zastavěné části obce. Přesto by podle Jouklové měla být opatření dostatečná a pomoci při velké vodě.

Pod hrází je také nový brod a kolem poldru rostou nedávno vysazené stromy. Město Seč zároveň zvětšilo kapacitu obecního mostku, u kterého se tok opakovaně při větší vodě vzdouval. V zátopě suché nádrže vzniklo meandrující koryto včetně několika tůní pro vodomilné rostliny a živočichy, dodala Jouklová.

Reklama

Doporučované