Hlavní obsah

Předání moci začíná. Trump jde do Bílého domu na návštěvu, Rusové už navázali kontakt

 

Reklama

Donald Trump už sestavuje svůj kabinet, ale předtím ho čeká první schůzka v Bílém domě po zvolení prezidentem. Přijme ho Barack Obama.

Článek

Amerika se už soustředí na předání moci mezi odcházejícím prezidentem Barackem Obamou a zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem. Trump jde dnes do Bílého domu, přesně osm let poté, co Obama přebíral moc od George Bushe mladšího.

„Ameriku čeká velmi důležitý moment a důležité období, které skončí přísahou Donalda Trumpa 20. ledna příštího roku," říká z New Yorku reportér Seznam Zprávy Jindřich Šídlo.

Protesty, o nichž referují světová média, nejsou v New Yorku patrné. „Pomohla tomu i Hillary Clintonová, která včera řekla, že si Trump zaslouží šanci být dobrým prezidentem," popisuje v rozhovoru z New Yorku (pusťte si ho ve videu v tomto článku) Jindřich Šídlo.

Novozélandský vládní imigrační server zaznamenal po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách rekordní návštěvnost. Podobně tomu bylo i v Kanadě, kde imigrační server zkolaboval ve chvíli, kdy se odhady na vítěze voleb obrátily ve prospěch Trumpa.

První vydání The New York Times po vítězství Donalda Trumpa. Novinami listuje Jindřich Šídlo:

Přicházejí první informace svědčící o tom, že by se mohly rychle změnit americko-ruské vztahy. Prezident Putin už Donaldu Trumpovi gratuloval, ale také se ukázalo, že Rusko navázalo styky s Trumpovým týmem už během kampaně. Agentuře Interfax to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Moskva oficiálně v komentářích k průběhu voleb zachovává nestrannost, státní média ale nepokrytě preferují právě Trumpa.

„Ano, kontakty byly," řekl Interfaxu Rjabkov. „Neříkám, že se všemi (členy Trumpova štábu), ale kontakty s celou řadou z nich udržovali ruští představitelé," konstatoval. „Jsou to pracovní záležitosti, další kroky závisejí na situaci, která před námi stojí. Ale v práci pokračujeme přirozeně i po volbách," dodal ruský diplomat.

Reklama

Doporučované