Hlavní obsah

Přehledně: Jak se vyvíjí cena ropy a proč benzin zlevňuje?

Foto: Ilustrační snímek, Profimedia.cz

Rafinerie omezují svůj provoz, ropu je tak stále komplikovanější zpracovávat.

Reklama

Propad o 300 % a obchodování za -37 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI doplatila na přehlcení skladů, a obchodníci tak doslova platí odběratelům za to, že jim mohou dodat svůj produkt.

Článek

Zatímco těžba ropy pokračuje, rafinerie, které by ji měly zpracovat, svou činnost omezují.

Drastická opatření týkající se letecké dopravy, ale i dalších přepravců totiž zásadním způsobem snížila poptávku po pohonných hmotách. Podle agentury Reuters zájem o paliva klesl během pár týdnů celosvětově o 15 až 20 procent.

Cena ropy navíc klesá dlouhodobě.

Od začátku roku ztratila severoamerická WTI podle newyorské burzy NYMEX více než 60 dolarů za barel. V pondělí se dokonce dostala do záporných hodnot, kdy obchodníci zákazníkům doslova platili za to, aby od nich květnové kontrakty odebrali. Sklady jsou totiž přeplněné a i když se Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se svými spojenci dohodla na snížení těžby, opatření nebyla dostatečná. A nejvíce na ně doplatila právě WTI.

S cenou ropy klesá i cena pohonných hmot. Stejné cenové výkyvy jako například u surového zemního oleje však motoristé nemohou očekávat. Od počátku ropné krize, kdy se nejprodávanější benzin Natural 95 prodával za zhruba 33 korun, nyní u čerpacích stanic řidiči průměrně platí kolem 28 korun, jak ukazují data společnosti CCS.

Reklama

Doporučované