Hlavní obsah

Přehlídka SUMO představí současné zahraniční i domácí umělce

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nová mezinárodní přehlídka umění SUMO, která klade důraz na galerijní spolupráci a propojení české a zahraniční výtvarné scény současného umění, uvede v Praze na dvě desítky událostí reprezentujících současné výtvarné umění.

Článek

Přehlídku dnes odpoledne zahájí vernisáže ve dvou hlavních lokalitách v Praze na Žižkově a na Letné. O víkendu se budou v galeriích konat také přednášky či setkání s kurátory. Výstavy bude možné navštívit i během následujících šesti týdnů. Organizátoři to dnes uvedli na tiskové konferenci.

Projekt si klade za cíl představit zdejšímu publiku nové formy současného umění, v řadě případů budou zúčastnění autoři a autorky v Česku vystavovat poprvé. Návštěvníci budou moci vidět díla umělců, mezi nimiž jsou například americký umělec Mel Odom, rakouská malířka Kiki Kogelniková, která působila v New Yorku, rakouská umělkyně Anna Schachingerová nebo Chloé Poizatová, která je spojená s Paříží. Českou tvorbu zastoupí práce Jána Mančušky, Vladimíra Houdka či Romany Drdové.

Na Žižkově mohou diváci zavítat například do A.M. 180 Gallery, která hostí galerii 22,48 m2 z Francie. Galerie City Surfer Office v Bořivojově ulici pak spolupracuje s německou galerií Fonda a galerie Lítost ve Vlkově ulici zase s rumunskou Anca Poterasu Gallery. Lucie Drdova Gallery v Křížkovského ulici představí skupinovou výstavu s rakouskými galeriemi.

Na Letné například holešovický Berlinskej Model hostí berlínskou galerii Horse and Pony. Galerie ZAHORIAN & VAN ESPEN představí umělkyně Annu Schachingerovou a Juliannu Goodmanovou ve spolupráci s rakouskou galerií Sophie Tappeiner.

SUMO je projekt Aliance galerií současného umění. Více o mezinárodní spolupráci téměř dvou desítek galerií a podrobnějším programu přehlídky najdou zájemci na webu přehlídky.

Reklama

Související témata:

Doporučované