Hlavní obsah

Překvapivé přiznání? Jsem spíš herec než herečka, řekla hollywoodská hvězda

Foto: Profimedia.cz

Festival v době koronaviru. Předsedkyně poroty 77. filmové přehlídky v Benátkách Cate Blanchett a šéf festivalu Alberto Barbera předvádějí ukázkový „covidí pozdrav“.

Reklama

Roušky, odstupy, umírněná módní show a také pár záblesků feminismu. Tak začal 77. ročník filmového festivalu v Benátkách.

Článek

„Jsem z generace, pro kterou slovo herečka mělo až pejorativní nádech,“ uvedla na tiskové konferenci k zahájení 77. filmového festivalu v Benátkách hollywoodská hvězda Cate Blanchett. „Sama o sobě vždy mluvím jako o herci než o herečce. Mimochodem - máte snad v italštině ženskou variantu pro slovo ‚maestro‘?“ optala se.

Reagovala tak na otázku, zda podporuje rozhodnutí berlínského filmového festivalu zrušit herecké kategorie podle pohlaví a dávat jen jednu hereckou cenu.

Blanchett, která v Benátkách vede hlavní porotu, podpořila i francouzská režisérka Claire Denis, jež přesedá porotcům v pobočné festivalové sekci Venice Horizon. „A jak byste ocenili někoho, kdo se vám nevejde do kategorie? Třeba někdo, kdo hrál muže, hrál ženu a sám je transgender?“ citoval její repliku list The Guardian.

Volba Blanchett jako šéfky poroty je klíčovým signálem benátského festivalu, který byl v minulosti kritizován za to, že udržuje svět „toxické maskulinity“. Hvězda filmů Carol, Jasmíniny slzy, Královna Alžběta nebo Pán prstenů je totiž jednou z hlavních hybatelek prosazování žen ve filmovém odvětví. Posuzovat navíc bude v hlavní soutěži rovnou osm snímků režisérek. Přitom před dvěma lety byla do soutěže o Zlatého lva nominována jediná tvůrkyně.

Rodilá Australanka pak kromě feministické noty vyslala nenápadný signál i k dalšímu tématu, které jí leží na srdci. A to je udržitelnost. V tomto případě módy. Na červený koberec vyšla v třpytivém modelu s pláštěnkou z dílny návrháře Estabana Salazara. Tutéž róbu měla už jednou na sobě na velké filmové události. Konkrétně na premiéře svého filmu Carol v roce 2015 v Londýně.

Na módu z červeného koberce benátského festivalu se podívejte v galerii.

+9

Reklama

Doporučované