Hlavní obsah

Překvapuje mě frustrace a míra strachu u nás. Změní to vzdělání a zájem o dění kolem, říká Vladimir 518

Podívejte se na rozhovor s Vladimirem 518.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rasismus a xenofobie se dostaly do současné společnosti. Eskalovalo to kvůli uprchlické krizi, která nastartovala strach. Určití lidé ho začali zneužívat, říká Vladimir 518 ve Festivalové výzvě s Jindřichem Šídlem. Podívejte se na rozhovor o životě v ČR, hudbě i vnímání dění kolem nás.

Článek

„Chápu, že řešíme problém islámu a migrace, ale není to tak výrazné, abychom tím museli strašit a udělat z toho téma číslo jedna. Řešením je vynaložit aktivitu a energii, abychom si ty problémy zanalyzovali do větší hloubky. Je ten strach reálný i tady? Viděl jsem někdy v životě reálného uprchlíka? Ten problém existuje a je potřeba ho řešit, ale ne tím způsobem, že dáme hlasy populistovi, kterého dostaneme do parlamentu, kde bude přijímat populistické zákony,“ tvrdí známý český rapper a představitel hudební skupiny PSH.

Vladimir 518 je kritický nejenom k rasismu a xenofobii v nás, ale i k tomu, jak se chováme k veřejnému prostoru.

„Mám velice rozporuplný pocit z Prahy. Ztrácíme město kvůli neregulovanému turismu. Místo reálného života se v centru stávají běžnou součástí kulisy, které nemají s reálnou hospodou či galerií nic společného. To město stagnuje. Žijeme z minulosti,“ kritizuje současné dění v hlavním městě. Veřejný prostor podle něj zaplňuje nevkusná reklama i naprostá neúcta ke krajině. Může za to údajně nevkus a nechuť zajímat se o vzdělání.

Nová deska PSH?

„Bavíme se o tom. Nikam nespěcháme, nemáme tendenci nic hrotit. Teď už je vlastně skoro všechno jedno. Nemáme tlak, že to musíme stihnout. Nastalo u nás obrovské uvolnění, když deska bude, tak bude příští rok. Dali jsme si nějaký čas shromažďovat a vyzkoušet materiál. Myslím si, že to bude definitivně poslední deska PSH,“ prozrazuje. Členové kapely si prý občas lezou na nervy, ale je to především o velkém přátelství, které je podle Vladimira 518 důležité pro fungování každé kapely.

„Kdyby se z toho ztratilo to dětství, radost a puberťácká emoce, tak by to byl problém. Zbyl by z toho jeden mechanismus, který nás naplňoval jenom z toho důvodu, že je potřeba. Kapela musí být partou kamarádů,“ dodává.

Jak zvládá stíhat všechny své projekty? Naplňuje ho hudba a má svému publiku ještě stále co říct? Opravdu žijeme jako společnost z minulosti? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované