Hlavní obsah

Premiant Půta už příště kandidovat nebude. Chce bojovat s Babišem

Foto: Profimedia.cz

Martin Půta se hodlá podílet na demontáži, podle něj strašné, vlády.

Reklama

Nechce se mu o tom mluvit, ale Martin Půta, který v čele Starostů pro Liberecký kraj potřetí a s náskokem vyhrál krajské volby, už za čtyři roky zřejmě kandidovat nebude.

Článek

Martin Půta, jehož Starostové dnes s devětatřicetiprocentním ziskem vyhráli volby v Libereckém kraji, byl krátce současně starostou příhraničního Hrádku nad Nisou a hejtmanem. „Lidé mi říkali, jak je to v pohodě a super, ale cítil jsem, že je načase z funkce starosty odejít,“ vzpomíná na rok 2012. Starostou Hrádku byl předtím deset let. „Myslím, že dávat určité práci maximum je člověk schopen jen nějakou dobu. Pak nutně začne upadat do stereotypu, říkat si: udělal jsem to tak desetkrát, proč bych měl něco měnit.“

Půta tím odpovídá na otázku Seznam Zpráv, zda jej tři volební vítězství za sebou nevedou k myšlenkám na změnu. A přiznává, že by byl rád, pokud by už za čtyři roky kandidovat nemusel. „Jsem přesvědčený, že je okolo mě mnoho lidí, kteří za čtyři roky se Starosty dosáhnou stejných, ne-li lepších výsledků. Vidím před sebou práci na kraji právě na příští roky, pak se bojím, že bych mohl začít upadat do stereotypu, o kterém jsem mluvil,“ dodává.

Říká, že budou v hnutí STAN muset vymyslet, „co s ním pak dál.“ Podle svých si nepřipadá jako typ člověka, který by si liboval v diskusích o nuancích formulací vět v zákonech. „Jsem spíš člověk pro exekutivu. Zároveň ale musím říci, že vedení České republiky je podle mě ve strašném stavu. Letošní krizový rok to jen zviditelnil,“ naráží současný a zřejmě i budoucí hejtman na panování hnutí ANO. Dnes už ostatně připustil, že by se bez Babišova hnutí rád obešel v budoucí krajské vládě, ačkoliv s lidmi z ANO doposud vládl a lidsky i pracovně to podle něj fungovalo.

„Opravdu věřím, že příští rok bude mít hnutí Starostů v parlamentních volbách silné slovo. Budu-li vyzván, abych pomohl, asi do toho půjdu, angažmá přijmu,“ uvažuje.

Myslí si, že je nutné, aby došlo ke změně ve vládě, Andrej Babiš (ANO) podle něj zemi škodí. Byl to přitom právě Babiš, kdo v minulosti o Půtovi hovořil obdivně, říkal, že by si ho přál za ministra své vlády. Pomýšlí snad Půta až na post premiéra? „Rozhodně ne. Člověk musí v politice růst postupně,“ míní.

Fakta

Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, získali 22 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo ANO s 10 mandáty. Třetí Piráti budou mít 5 zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 40,41 procenta voličů. Čtvrtá ODS má 5 mandátů. Na pátém místě je SPD se 3 zastupiteli. Starostové pro Liberecký kraj vyhráli volby i před čtyřmi lety, získali 18 mandátů. ANO mělo 9 mandátů, KSČM 4 mandáty, po čtyřech zástupcích měla ČSSD, ODS i ZMĚNA PRO LIBERECKÝ KRAJ, Koalice Svoboda a přímá demokracie-TO (SPD) a SPO pak dostala 2 mandáty. Voleb se zúčastnilo 35,91 procenta voličů.

Volby 2020: Krajské volby a volby do Senátu online >>

Reklama

Doporučované