Hlavní obsah

Babiš: Vláda odsouhlasila demisi, na Hrad ji doručím osobně

Tisková konference premiéra Andreje Babiše po jednání vlády.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Premiér již požádal o schůzku u prezidenta Zemana. Termín zatím není znám.

Článek

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš předstoupil před novináře, kde se podle očekávání vyjádřil k demisi své vlády. Premiér hned v úvodu tiskové konference řekl, že jeho vláda demisi odsouhlasila. Prezidentu Miloši Zemanovi ji premiér doručí osobně. Babiš prezidenta již požádal o schůzku a čeká na termín. 

Mandátový a imunitní výbor v úterý doporučil vydat premiéra Babiše a předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Policie o to žádá kvůli kauze financování farmy Čapí hnízdo. Oba jmenovaní před jednáním výboru o vydání sami požádali, jejich hnutí však hlasovalo opačně. Pro vydání se vyslovili představitelé všech dalších stran.

Následně Babišova jednobarevná menšinová vláda podle očekávání nedostala důvěru Poslanecké sněmovny. Kabinet podpořilo pouze 78 poslanců hnutí, proti se postavilo 117 poslanců všech ostatních stran. Vláda nyní musí podat demisi a v úřadu zůstane do jmenování nových ministrů. Prezident Miloš Zeman jednáním o vzniku nové vlády podle svých slov pověří opět Babiše, chce mít ale zaručené hlasy 101 poslanců podporujících kabinet.

Reklama

Doporučované