Hlavní obsah

Premiérovo Čapí hnízdo. Dva zdroje z Bruselu popsaly obsah zprávy OLAFu

Závěry evropských detektivů v kauze Čapí hnízdo se téměř shodují s českou policií.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Evropský úřad pro boj proti podvodům ukončil vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. České úřady čekají na jeho zprávu.

Článek

Českým úřadům byl z Bruselu odeslán dokument, jehož obsah může výrazně ovlivnit povolební českou politiku. Zpráva detektivů z Evropského úřadu pro boj proti podvodům známého pod zkratkou OLAF popisuje zjištění kolem dotace pro farmu Čapí hnízdo, která nyní patří pod společnost Agrofert.

Bruselští úředníci zatím řekli k ukončení vyšetřování jen několik obecných vět. Podle dvou zdrojů Seznamu, které jsou podrobně informovány o dění v Evropské komisi, jsou závěry úřadu OLAF hodně podobné tomu, co zjistila česká policie. A ta vyšetřuje případ středočeské farmy jako dotační podvod.

Oficiálně se však Seznamu toto zjištění zatím nepodařilo ověřit. Nová ministryně financí Alena Schillerová totiž na dotaz redakce uvedla, že zpráva OLAFu oficiální cestou do jejího úřadu nedorazila.

Podle bývalého náměstka na Ministerstvu financí Lukáše Wagenknechta, který měl na starosti agendu auditů, však i z obecných vyjádření a postupu bruselských úředníků lze dovozovat, že nějaké pochybení zjistili.

„Standardně, pokud má OLAF nějaké zjištění v té korupční oblasti, tak dává doporučení. Takže je pravděpodobné, že mohlo být identifikováno podvodné jednání. Buď na úrovni trestně právní, nebo na úrovni finančních korekcí. Což by znamenalo, že firma současného pana premiéra v minulosti pravděpodobně mohla spáchat dotační podvod,“ uvedl jednatel Good Governance Wagenknecht.

V takovém případě má zprávu OLAF dostat také české Nejvyšší státní zastupitelství. To ale zatím nechce komentovat, zda dokument dostalo. Zástupci Ministerstva pro místní rozvoj i středočeského dotačního úřadu shodně uvádějí, že z Bruselu ještě nic nedostali.

„Zprávu jsme zatím nedostali a nevíme, co v ní je. Sami si zjišťujeme, kdo ji už dostal. Jsme v této věci de facto poškození,“ řekl ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Kamil Munia.

Evropská unie na stavbu farmy přispěla částkou 50 milionů korun. Ve zprávě OLAF má být uvedeno, jaká částka by měla být kvůli pochybení vrácena.

Farmu Čapí hnízdo dnes provozuje společnost Imoba. Ta patří do koncernu Agrofert. I ona by měla informace o šetření dostat.

Samotný premiér Andrej Babiš si k věci udržuje informační odstup. „Vyjádření OLAF je doporučující pro nějaké orgány. Podle mého názoru to nemá vliv vůbec na nic,“ řekl Babiš.

Reklama

Doporučované