Hlavní obsah

Přepracovaní lékaři jako riziko pro pacienty. Měsíčně odslouží až sto hodin na přesčasech

Lékaři slouží až jeden a půl úvazku měsíčně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Někteří lékaři měsíčně odslouží i jedenapůlnásobek řádné pracovní doby. Tím sebe i své kolegy strhávají do pasti. Zdravotní péče v Česku je pak zajišťována jen díky soustavnému a systematickému porušování zákoníku práce i dalších právních předpisů.

Článek

„Skutečnost, že přepracovaní a nevyspalí lékaři častěji chybují, tu nezpochybňuje nikdo. Únava a nedostatek spánku mají na pracovní výkon podobný vliv jako alkohol. Avšak zatímco lékař opilec je po právu zločinec, přepracovaný doktor bývá stále považován za hrdinu, na jehož bedrech stojí české zdravotnictví. Paradoxně přitom oba představují pro své pacienty obdobné nebezpečí,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek. Tvrdý text zveřejnil v časopisu České lékařské komory Tempus medicorum.

Nízké platy

Část lékařů vědomě porušuje zákony. Jedni si myslí, že pomohou udržet nemocnice nadále v chodu, druzí se snaží si přivydělat. A není se čemu divit. Na nízké platy se upozorňuje už dlouhodobě.

Zákoník práce, který odpovídá evropské směrnici o pracovní době, přitom slouží především k ochraně pacientů. Aby jim byla zabezpečena kvalitní péče. Na severu Moravy došla nejdále.

Tamní lékaři spouští revoltu, která může ohrozit chod krajských nemocnic. Podle Martina Engela z Lékařského odborového klubu – svazu českých lékařů je situace tristní. Nejhůře jsou na tom prý nemocnice v Havířově, Karviné a Frýdku-Místku.

Ministerstvo zdravotnictví podle profesních organizací problém ignoruje. Resort Adama Vojtěcha má nicméně jiný pohled na věc. „Není pravdou, že by ministerstvo zdravotnictví nepříznivou personální situaci neřešilo, naopak jde o jednu ze zásadních priorit ministra Adama Vojtěcha i celého ministerstva zdravotnictví. Hned po nástupu do funkce ministr Vojtěch ustanovil pracovní skupinu pro personální stabilizaci, která hledá systémová řešení,“ uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Reklama

Doporučované