Hlavní obsah

Přerov plánuje na letošní adventní období více stánků a na 60 vystoupení

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Přerovská radnice plánuje pro letošní vánoční období více stánků v centru města a 60 vystoupení. Program začne první adventní neděli a skončí na Nový rok. Loni podobu Vánoc omezila pandemie, nebyl ani ohňostroj.

Článek

„Program bude pestrý. V průběhu adventu se v Přerově představí kapely zvučných jmen a prostor jsme dali i programu dětí z mateřských a základních škol, celkem se můžeme těšit na více než šedesát vystoupení. Na Mikuláše se bude prezentovat skupina Duckbeat, na Štědrý den dopoledne se uskuteční koncert kapely Re-Vox, na Silvestra zahrají Freďáci a Nový rok 2022 přivítáme v 18:00 ohňostrojem,“ uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Kromě náměstí jsou akce plánovány i v prostorách Městského domu, kde si budou moci lidé od 13. do 16. prosince užít Vánoční salon. Další akce budou na Horním náměstí. „Letos jsme se rozhodli, že dáme příležitost dětem, aby si mohly samy nazdobit vánoční stromečky - jejich práce pak bude k vidění na nádvoří galerie. Každá z osmi základních škol dostane jeden jehličnan,“ uvedl náměstek primátora Petr Kouba (ANO). U galerie bude také rozsvícen dřevěný betlém a návštěvníci se mohou podívat na výstavu zvonů a zvonků z brodecké zvonařské dílny. Chybět nebude ani tradiční řemeslný jarmark, který je naplánován na stříbrnou neděli 12. prosince.

Na náměstí TGM, kde bude stát také hlavní pódium, by mělo být k dispozici 14 vánočních stánků, dvakrát více než loni. „Na náměstí budou mít lidé možnost pořídit si skleněnou vánoční ozdobu v podobě ryby, a tím přispět Českému rybářskému svazu na obnovu života v Bečvě, kterou vloni postihla ekologická katastrofa. Rybiček bude celkem 300,“ doplnila vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná. Přerované budou moci i letos také tradičně přispět na charitu - výtěžek z kasičky pod vánočním stromem bude určen na přenosné dýchací přístroje mobilního hospicu Andělé stromu života.

„Je samozřejmostí, že celý vánoční program budeme přizpůsobovat aktuálním vládním opatřením,“ řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Do vánoční výzdoby se zdejší technické služby pustí hned na začátku listopadu, pro vánoční strom je již vybrána patnáctimetrové jedle z Partutovic na Hranicku, která má být na Masarykovo náměstí přivezena v sobotu 20. listopadu. Na strom přibude několik vánočních ozdob v podobě svítících hvězd. Samotné rozsvícení stromu je naplánováno na první adventní neděli, která letos připadne na 28. listopadu.

Reklama

Doporučované