Hlavní obsah

Přetížení, nedbalost, nebo tlak byznysu. Embrya zaměnil embryolog

Rozhovor s lékařským etikem Janem Paynem o záměně embryí.

 

Reklama

Pusťte si rozhovor s expertem na lékařskou etiku Janem Paynem: „Není náhodou, že k záměně embryí došlo na soukromé klinice.“

Článek

Záměna embryí na soukromé brněnské klinice Reprofit má vysvětlení buď v přetížení konkrétního embryologa, nebo v nedbalosti, vidí jako vysvětlení mimořádně nešťastného případu přední odborník na lékařskou etiku Jan Payne.

„Může to být přetížením, přepracovaností, může za tím být nedbalost, špatný výběr lidí, kteří nejsou tak precizní, jak by bylo třeba,“ řekl Payne v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Payne také upozorňuje, že nevídaný omyl se odehrál na soukromé klinice. „Není náhodou, že se to stalo na soukromé klinice a nikoliv na nějaké univerzitní. Jde tady o velký byznys, jde o velké peníze, lidé pracují pod tlakem,“ uvedl Payne. Brněnská klinika Reprofit patří pod křídla fondu Hartenberg, jehož zakladatelem je šéf ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

„Je to to nejhorší, co se mohlo stát, co nás potkalo. Lidskou chybu ale nelze nikdy vyloučit,“ komentoval osudnou událost pro deník Právo ředitel Reprofitu Marek Koudelka.

FutureLife, která je formálním vlastníkem brněnské kliniky, už oficiálně přiznala pochybení s tím, že šlo o systémovou chybu lékařů, kteří manipulovali s embryi.

Státní ústav pro kontrolu léčiv, pod něhož podobné případy spadají, už zahájil řízení. Může majiteli kliniky udělit pokutu nejvýše tři miliony korun.

Pokud postižené páry zažalují kliniku, půjde podle mnoha právníků o mnohamilionové odškodnění.

Reklama

Doporučované