Hlavní obsah

Převratná novinka v plzeňské nemocnici. S pacientem bude moct být na pokoji i jeho blízký

Nové pokoje chrirugického oddělení plzeňské fakultní nemocnice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plzeňská fakultní nemocnice otevřela na chirurgickém oddělení devět nových, vysoce nadstandardních pokojů. Pacienti tu budou mít naprosté soukromí – a navíc s nimi po celou dobu bude moci být i někdo blízký. Podle ředitele nemocnice Václava Šimánka se jedná o první pokoje tohoto typu v Plzeňském kraji, zřejmě ale i v republice.

Článek

„Posouváme se dál, na západ, jsme moderní oddělení, které je součástí kvalitní nemocnice evropského typu. Nové oddělení našim klientům zajistí nerušené soukromí s možným 24hodinovým doprovodem,“ pochvaluje si primář chirurgického oddělení Václav Karnos.

Jednolůžkové pokoje si budou moci objednat pacienti akutních i plánovaných zákroků, cena za den hospitalizace se pohybuje v rozmezí 1500 až 1800 korun a je závislá od velikosti pokoje. Ty jsou vybavené kuchyňským koutem, televizí, lednicí, připojením na wifi. Nadstavbou je pak lůžko pro doprovod, který může být přítomen dle přání pacienta.

„Nemocnice touto nabídkou reaguje na poptávku. Mnozí pacienti při krátkodobé hospitalizaci požadují přítomnost člena rodiny, někteří chtějí v nemocnici i pracovat a požadují zvýšené soukromí,“ konstatuje ředitel Fakultní nemocnice (FN) Plzeň Václav Šimánek. Podle něj bude o tento typ ubytování ze strany veřejnosti zájem, žádné zdravotnické zařízení v regionu a jeho okolí tento komfort nenabízí.

Nemocnice si plánuje novinku zhruba po půl roce vyhodnotit. Pokud se osvědčí, podobné ubytování by mohlo v budoucnu sloužit i pacientům dalších oddělení. „Inspirovali jsme se na západ od nás. V některých nemocnicích je to běžný standard,“ říká Šimánek.

Nemocnice na zprovoznění oddělení CHIRO Premium vynaložila 17,5 milionu korun. V posledních dnech roku 2018 začala také rekonstrukce poslední části chirurgického oddělení, velkou proměnou v minulém roce prošly už chirurgické operační sály. Toto pracoviště bude v brzké době ošetřovat pacienty na čtyřech moderních, nově zrekonstruovaných pracovištích se 103 lůžky.

Reklama

Doporučované