Hlavní obsah

Prezident Kiska naposledy navštívil Zemana v Lánech. Podpořil Šefčoviče

Pan Šefčovič je zkušený diplomat, a myslím si, že země visegrádské čtyřky by měly jeho úsilí podpořit, řekl Kiska.Video: ČTK

 

Reklama

První a poslední oficiální zahraniční cesty českých a slovenských prezidentů tradičně míří do druhé země. Kiska už absolvoval podobné rozlučkové cesty do Maďarska, kde byl v polovině dubna, a do Polska, které navštívil před dvěma týdny.

Článek

Slovenský prezident Andrej Kiska přijel na svou poslední oficiální návštěvu Česka. Na lánském zámku ho přijal český prezident Miloš Zeman.

Země visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, by měly podpořit místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče v úsilí obsadit jednu z vrcholných funkcí v Evropské unii, řekl Kiska po setkání se Zemanem.

„Jsem přesvědčený, že náš region by měl mít silného zástupce v evropských strukturách. A jsem přesvědčený, že pan Šefčovič je zkušený diplomat, a myslím si, že země visegrádské čtyřky by měly jeho úsilí podpořit," řekl Kiska. Zeman v nadsázce uvedl, že Šefčovič sice letos neuspěl v kandidatuře na slovenského prezidenta, tím se mu ale otevřela možnost k útoku na evropské pozice.

Prezidenti debatovali o výsledcích evropských voleb v obou zemích. Podle Kisky hlasování na Slovensku potvrdilo trend předchozích prezidentských, krajských i obecních voleb, který podle něj ukazuje, že lidé už si nepřejí pokračování vlády Směru.

Kiska chce po červnovém konci v prezidentské funkci vytvořit politickou stranu a kandidovat s ní ve volbách. „Pokud si lidé myslí, že po 12 letech vlády jedné strany potřebuje Slovensko změnu, je třeba to udělat," řekl. Podle něj se musí spojit všechny demokratické síly v zemi a je třeba zajistit, aby spolupráce nezkrachovala na egu jednotlivců.

Zeman Kiskovi popřál v budoucí politické kariéře hodně úspěchů. Varoval ho, že nejvíc nepřátel bude mít ve své vlastní straně.

Oba prezidenti si také pochvalovali svou spolupráci v době, kdy byli v úřadu, a dobré osobní vztahy. Zeman uvedl, že i přes názorové rozdíly se vždy navzájem respektovali a vedli spolu přátelské a věcné diskuse. „Důležité je, že jsme důvěřovali jeden druhému a nikdy nevystupovali proti sobě. Budeš mi chybět, Andreji," řekl.

Zeman s Kiskou uzavřeli společný program neformální prohlídkou lánské obory, na kterou se vydali v golfovém vozíku. Společně navštívili mimo jiné pamětní kámen Tomáše Garrigua Masaryka vztyčený na počest prvního československého prezidenta v roce 1935, loveckou chatu nebo prezidentskou vyhlídku.

Kiska Zemanovi popřál hodně elánu do dalšího období. „Doba není jednoduchá a hlas prezidenta je velmi důležitý. Přeju mu, aby jeho hlas byl slyšet, aby ho mnozí poslouchali lépe. Své následovnici (Zuzaně Čaputové) určitě vzkážu, že ji tu bude čekat velmi příjemné a přátelské ovzduší," řekl slovenský prezident.

Kiska se letos ve volbách neucházel o druhé funkční období a v polovině června prezidentský úřad opustí, nahradí ho Zuzana Čaputová.

Čaputová, která Kisku vystřídá, by měla na první oficiální návštěvu Česka přijet 20. června, necelý týden po své inauguraci.

Reklama

Doporučované