Hlavní obsah

Prezident Maduro hrozí předsedovi parlamentu vězením, tisíce Venezuelanů vyšly do ulic

Poslední venezuelské protesty nepřežili minimálně dva lidé, opozice chce v demonstracích pokračovat.

 

Reklama

Lidé demonstrovali ve všech velkých venezuelských městech. Opozice slibuje konec socialistického režimu, jenž je zodpovědný za hlubokou ekonomickou i hospodářskou krizi.

Článek

Miliony lidí ve středu na různých místech Venezuely protestovaly proti vládě socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Jeho vládu opozice viní za bezútěšnou hospodářskou situaci v zemi.

Venezuela se nachází v patové politické situaci. Zatímco vláda je nakloněna prezidentu Madurovi, v Národním shromáždění - obdobě parlamentu - zasedá po posledních volbách opozice. Vláda spolu s nejvyšším soudem ale brání zákonodárcům v jejich práci všemi možnými způsoby.

Při protestech zabily státní policejní jednotky nejméně dva mladé lidi. Venezuelská opozice ale ve čtvrtek vyzvala k dalšímu rozšíření masových protivládních demonstrací. Jak to ve venezuelských ulicích vypadalo, se podívejte ve videu nahoře nad článkem.

Protestovalo se ve všech velkých venezuelských městech. Opozice zmobilizovala obyvatelstvo s příslibem, že středeční manifestace se stanou počátkem konce režimu, jenž zapříčinil hlubokou krizi. Venezuela zápasí s hyperinflací, nedostatkem potravin a rostoucí kriminalitou.

Srážky mezi policií a odpůrci i příznivci prezidenta Madura začaly v Caracasu brzy po odpoledním zahájení pochodu, který se chtěl dostat před sídlo ombudsmana, v čemž protestujícím v minulosti policie opakovaně zabránila.

Kromě dvou mrtvých si středeční protesty vyžádaly také řadu zraněných. Policisté nasadili slzný plyn a zhruba 400 lidí zadrželi. Prezident Maduro pohrozil lídrovi opozice a předsedovi Národního shromáždění Julio Borgesovi zatčením. Viní ho z převratu.

Od začátku dubna bylo během protestů zabito pět osob včetně člena národní gardy, desítky lidí byly zraněny. Za poslední vlnu demonstrací může neúspěšný pokus nejvyššího soudu, jenž si chtěl přisvojit pramovoce venezuelského Národního shromáždění. Zákonodárce proto rozpustil, sice jen na tři dny, ale během této doby se po celé zemi stihly rozhořet protesty.

Reklama

Doporučované