Hlavní obsah

Prezident Zeman přijal na Hradě obžalovaného sportovního bosse

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident republiky Miloš Zeman a v dotační aféře obžalovaný Miroslav Jansta při dnešním setkání na Pražském hradě.

Reklama

Významný lobbista a představitel sportovního prostředí Miroslav Jansta má dveře k prezidentovi republiky Miloši Zemanovi otevřené i nyní, kdy u soudu čelí obžalobě z trestných činů spojených s údajnými dotačními manipulacemi.

Článek

Pražský advokát Miroslav Jansta má v posledních týdnech vskutku nabitý program.

Týden od 15. do 19. června strávil u Městského soudu v Praze, kde byl vyslýchán coby jedna z obžalovaných osob v kauze takzvaných sportovních dotací.

Minulý týden ve středu jej Česká unie sportu znovu zvolila do svého čela jako předsedu. Dodejme, že samotná ČUS je taktéž obžalována coby právnická osoba.

A dnes přijal Miroslava Janstu na Pražském hradě prezident republiky Miloš Zeman, aby mu právě k tomuto znovuzvolení poblahopřál. „Probírali jsme také tíživou realitu v klubech a jednotách, možnosti sportování široké veřejnosti a plány ČUS do budoucna,“ uvedl Miroslav Jansta na svém twitterovém účtu.

Informace o audienci u prezidenta se objevila také na webu hrad.cz a na twitterovém účtu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Ačkoli o sobě Miroslav Jansta s oblibou říká, že není žádný lobbista, jen advokát českého sportu, jeho minulost je se světem československé a české politiky úzce spojena. A to už od prosince 1989, kdy byl kooptován coby nejmladší poslanec do Federálního shromáždění.

Později se Jansta angažoval v ČSSD, kde má ovšem po dobu projednávání jeho trestní kauzy pozastavené členství.

Své sportovní funkce ve vedení České unie sportu a České basketbalové federace však vykonává dál jako jejich předseda.

Janstův vztah k prezidentovi republiky Miloši Zemanovi popsal další z obžalovaných v dotační kauze, kterým je někdejší předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta, v komunikaci s další obžalovanou Simonou Kratochvílovou: „Mně se líbí na tobě, že máš čuch na to, kdo má a nemá vliv a sílu, a ne kecy. MJ (Miroslav Jansta) má největšího spojence ne v soc. dem., ale je to prezident a AB (Andrej Babiš). Je to óbr čáp.“

Tato SMS komunikace je součástí obžaloby.

K Hradu neměl nikdy daleko ani Miroslav Pelta, který například zařídil výlet fotbalistů Osvětiman na Euro 2016. Právě z Osvětiman přitom pochází hradní kancléř Vratislav Mynář. Fotbalisté z jiných vesnic či městysů na Euro na účet Fotbalové asociace ČR pozváni nebyli.

V době, kdy Pelta FAČR předsedal, rozhodl výkonný výbor FAČR o tom, že z takzvaných loterijních peněz půjde do Osvětiman 800 000 korun, což bylo nepoměrně více nežli u jakékoli adresy srovnatelné sportovní kategorie. Pro srovnání: na celou Prahu byl k dispozici milion korun, pro samotné Osvětimany 800 000 Kč.

O co jde v dotační aféře projednávané Městským soudem v Praze? Simona Kratochvílová měla podle textu obžaloby v roce 2017 coby náměstkyně na Ministerstvu školství ustupovat tlaku Miroslavů Pelty a Jansty a zařídit jim zákulisně navýšení dotačních příspěvků určených organizacím, jež jmenovaní vedli, tedy FAČR a ČUS.

Obžalovaní se hájí, že šlo o normální komunikaci, ve které se jen snažili opravit počtářské chyby pracovníků Ministerstva školství.

Soudní jednání v dané věci bude pokračovat v druhé polovině srpna.

Reklama

Související témata:

Doporučované