Hlavní obsah

Při požáru nemocnice s covid pacienty zemřelo nejméně 14 lidí

Nemocnice byla z velké části postavena z plastů, což přispělo z rychlému a masivnímu šíření požáru.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Neštěstí v Severní Makedonii předcházel výbuch, první plameny se objevily ve 21:00 hodin. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu přibližně za hodinu.

Článek

Nejméně 14 lidských životů si vyžádal požár, který v noci na dnešek vypukl v nemocnici pro pacienty s covidem-19 v převážně albánském městě Tetovo v Severní Makedonii.

„Dosud je potvrzeno 14 obětí, jsou ale i neoficiální informace, že tento počet může ještě vzrůst na více než 30 mrtvých vzhledem k tomu, že se terén ještě prohledává,“ napsal server Vesnik. Mezi oběťmi jsou podle něj pacienti, jejich příbuzní i zdravotnický personál. Obdobně informuje o neštěstí televize Sitel.

Předchozí bilance neštěstí podle ministra zdravotnictví činila deset obětí, ale ministr Venko Filipče dodal, že tento počet ještě může stoupnout. Podle předběžných odhadů bylo v době propuknutí požáru v budově přes 100 lidí.

Neštěstí předcházel výbuch, první plameny se objevily ve 21:00. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu přibližně za hodinu. Během hašení z budovy vynášeli pacienty, které zdravotníci převáželi do nemocnic v 50 kilometrů vzdáleném Skopje.

Nemocnice byla postavená speciálně pro pacienty s covidem a skládala se z mobilních buněk. Ty jsou z velké části z plastů, což přispělo z rychlému a masivnímu šíření ohně. Na videu je vidět hustý kouř tmavé barvy, který stoupá z budov.

„V centru Tetova se stala obrovská tragédie. Výbuch způsobil požár. Požár byl sice uhašen, ale vyhaslo také mnoho životů. (…) Vyjadřuji nejhlubší soustrast rodinám a blízkým zesnulých a přeji brzké uzdravení zraněným,“ napsal na facebooku premiér Zoran Zaev, který na místo neštěstí dorazil.

Příčiny požáru zatím nejsou jasné. Do Tetova zamířil pětičlenný tým odborníků, který je bude zjišťovat.

Severomakedonské nemocnice jsou kvůli pandemii přetížené. Očkování proti covidu má jen necelých 28 procent obyvatel dvoumilionové země. Denně zde na komplikace spojené s covidem umírá kolem 30 lidí, od začátku pandemie si nemoc v Severní Makedonii vyžádala 6129 životů.

Agentura AFP poznamenala, že požár vypukl v době, kdy bývalá jugoslávská republika oslavovala 30. výročí nezávislosti, oslavy se ale soustředily v hlavním městě Skopje.

Reklama

Doporučované