Hlavní obsah

Při střetech mezi farmáři a pastevci v Nigérii zemřelo nejméně 86 lidí

V Nigérii zemřelo 86 lidí při střetech křesťanských farmářů a muslimských pastevců.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 86 lidí zahynulo při víkendových nepokojích v centrální části Nigérie. Informovala o tom nigerijská policie. Místní úřady vyhlásily v nigerijském státě Plateau kvůli střetům mezi několika skupinami obyvatel zákaz nočního vycházení.

Článek

Podle agentury AP rozmíšky vypukly mezi většinově křesťanskými farmáři a muslimskými chovateli dobytka. Jedna ze skupin v reakci na sobotní útok v neděli vystavěla barikády na silnici a útočila na projíždějící vozy.

Místní vláda ve snaze předejít dalšímu krveprolití vyhlásila zákaz nočního vycházení platný od šesté hodiny večerní do šesté ranní. Do oblasti byly rovněž vyslány policejní posily.

Střety mezi zemědělci a pastevci jsou podle AP v Nigérii, která je rozdělena zhruba napůl mezi muslimské obyvatelstvo na severu a křesťanské na jihu, rostoucím problémem.

Klimatické změny a útoky extremistické skupiny Boko Haram tlačí pastevce ze severu země na jih, který tradičně obhospodařují farmáři. Podle některých odhadů mají vzájemné rozmíšky na svědomí už více životů než právě řádění Boko Haram.

Reklama

Související témata:

Doporučované