Hlavní obsah

Při útoku na mešity v Christchurch připravil o život 51 lidí. Svou vinu ale odmítá

Bělošský extremista svůj březnový útok na mešity nahrával a vysílal v přímém přenosu na internetu.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Osmadvacetiletý Brenton Tarrant obviněný z vražd 51 lidí v mešitách novozélandského města Christchurch v pátek popřel všechna obvinění. Soud na základě znaleckých posudků jeho psychického stavu rozhodl, že je schopen absolvovat proces, který začne v květnu příštího roku. Australanovi za mnohonásobnou vraždu hrozí doživotí.

Článek

Osmadvacetiletý Brenton Tarrant se prostřednictvím videopřenosu z vazební věznice objevil před soudem ve Wellingtonu tři měsíce poté, co podle prokuratury ve dvou mešitách během muslimských bohoslužeb postřílel celkem 51 lidí. Obviněn je také ze 40 pokusů o vraždu a z teroristického útoku. Na dotaz soudce však jeho obhájce popřel, že by masakr byl Tarrantovým dílem. V procesu hodlá hájit nevinu svého klienta.

Podle listu The New Zealand Herald se ve chvíli, kdy právník rozhodnutí nepřiznat vinu oznamoval, na Australanově tváři objevil lehký úsměv. Jinak prý prostřednictvím kamer pozorně sledoval dění v soudní síni plné příbuzných obětí a lidí zraněných při březnové střelbě.

Soudce Cameron Mander uvedl, že soud obdržel dvě zprávy soudních znalců týkající se Tarrantova duševního stavu. Obě konstatovaly, že je schopen sledovat proces a instruovat své obhájce. Zvláštní líčení, které by se zabývalo jeho duševním stavem, není proto podle soudce nutné.

Řada zraněných či příbuzných obětí, kteří budou během procesu vystupovat jako svědci, se přišla na páteční jednání podívat, neboť chtěla spatřit Tarranta čelícího spravedlnosti.

„Jen chci vidět jeho stupidní obličej,“ řekl novozélandskému deníku Abdul Aziz Wahabzadah, který v den krveprolití vyhnal střelce z druhé mešity, přestože měl sám v ruce jen nenabitou zbraň. „Pomalu se blíží to, na co čekáme. Ale potrvá to. Dny jako tenhle to všechno vrátí zpátky,“ řekl s odkazem na rozpolcenost mnohých příbuzných obětí, kteří chtějí potrestání vraha, avšak u soudu se jim vracejí nepříjemné vzpomínky na tragické chvíle.

Bělošský extremista svůj březnový útok na mešity nahrával a vysílal v přímém přenosu na internetu. Nyní čelí obvinění z vraždy 51 lidí, ze 40 pokusů o vraždu a z teroristického útoku. Právníci odhadují délku procesu, který započne 4. května 2020, na tři týdny až dva měsíce. Další průběžné soudní líčení proběhne 16. srpna, nejméně do té doby bude Tarrant ve vazbě.

Reklama

Doporučované