Hlavní obsah

Při závodu v čínských horách se prudce ochladilo. Zemřelo 21 běžců

Foto: Profimedia.cz

Čínští záchranáři pátrají po pohřešovaných běžcích.

Reklama

aktualizováno •

Celkem 21 mrtvých si vyžádala prudká změna počasí při běhu stokilometrového ultramaratonu na severozápadě Číny.

Článek

Celkem 21 lidí zemřelo poté, co běh na 100 kilometrů v horách na severozápadě Číny překazilo špatné počasí. Běžce ve vysoké nadmořské výšce přepadlo krupobití, mrznoucí déšť a vichřice. Náhle poklesla teplota. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na záchranáře.

Nejprve se hovořilo o 20 obětech a jednom pohřešovaném, podle zpravodajského serveru CNN ale zemřelo celkem 21 běžců.

„Oblast při běžeckém závodu zasáhlo extrémně špatné počasí,“ uvedla tisková agentura Nová Čína. Závod, který byl posléze zastaven, se konal v takzvaném Kamenném lese u Žluté řeky poblíž města Paj-jin v provincii Kan-su.

Většina běžců na sobě měla jen tenké tričko a kraťasy. S prudkým ochlazením teplot se někteří běžci ztratili a jiní začali trpět hypotermií. Pořadatelé proto závod zastavili a zahájili pátrání po pohřešovaných, které pokračovalo do pozdních nočních hodin.

„Déšť byl stále silnější a silnější,“ popsala agentuře Reuters svou zkušenost jedna ze závodnic, Mao Šu-č', která právě kvůli počasí ultramaraton po 24 kilometrech vzdala, mimo jiné i kvůli svým předchozím zkušenostem s podchlazením.

„Zpočátku jsem toho trochu litovala, myslela jsem si, že to možná byla jen přeháňka, ale když jsem se pak dívala na ten vichr a déšť z hotelového okna, byla jsem šťastná, že jsem takové rozhodnutí udělala,“ dodala.

Volání o pomoc

Běžci, které počasí uvěznilo v horách, zoufale volali o pomoc ze svých mobilních telefonů. „Přijeďte do hor a zachraňte ty lidi. Spousta jich mrzne, někteří se ztratili,“ citovala jednu ze zaslaných textových zpráv agentura DPA. Pořadatelům dorazily i zprávy o tom, že řada závodníků je natolik podchlazená, že se už nemůže hýbat, někteří byli v bezvědomí. Běžcům nepomohly ani termální deky, které měli s sebou, protože ty roztrhal silný vítr.

V neděli ráno místního času bylo nalezeno 21 mrtvých, informoval čínský státní deník People’s Daily. Bylo nasazeno sedm set záchranářů. Akci komplikovala nízká teplota a nesnadný terén.

Závodu se zúčastnilo 172 běžců, 151 z nich bylo přepraveno do bezpečí. Někteří mají drobná poranění, celkem osm lidí skončilo v nemocnici.

Reklama

Doporučované