Hlavní obsah

Příběh konce Babišova klíčového úředníka. Věděl, že má být tvrdý, ale podpory se nedočkal

Martin Janeček. Čím byl pro Babiše a čím pro jeho nástupkyni.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Martin Janeček v poslední době ztrácel důvěru ministryně financí Aleny Schillerové.

Článek

Po čtyřech letech oznámil Martin Janeček, že končí jako šéf Generálního finančního ředitelství.

Odchod někdejšího klíčového úředníka, který nastoupil v éře ministra financí Andreje Babiše v roce 2014 a jehož jméno bude navždy spojeno s pojmy jako elektronická evidence tržeb či zajišťovací příkazy, není rozhodně nečekaný.

Přestože Andrej Babiš o něm i po rezignaci mluví jako o poctivém a pilném úředníkovi, u ministryně Aleny Schillerové takové hodnocení nenašel.

Ve čtvrtek, když se jí Seznam zeptal, zda byla s prací Martina Janečka spokojená, uvedla všeříkající: „Bez komentáře.“

Její vztah k Janečkovi byl však ve skutečnosti v posledních měsících ještě napjatější. Seznam v týdnech před Janečkovou rezignací získal informace, ze kterých vyplývá, že Janeček už před nějakou dobu upadl v nemilost a ztrácel u ministryně Schillerové důvěru.

Video: Co říkáte odchodu pana Janečka? Nebudu se o tom bavit.

Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

Od zdrojů z Ministerstva financí se Seznam dozvěděl, že během letošního léta se lidé z nejbližšího okolí ministryně na Janečka zaměřili.

Zdroje z Ministerstva financí mluví o tom, že spolupracovníci ministryně Schillerové prověřovali jeho docházku, to, jak v úřadě pracuje, nebo si nechali například vypracovat analýzu, co negativního se o řediteli finančního úřadu v poslední době napsalo.

Janeček o tom podle zdrojů věděl, ale když se ho Seznam přímo dokázal, neodpověděl a nechal otázku bez komentáře. Odkázal jen na své prohlášení k rezignaci.

Napsal v něm, že k odchodu z čela Generálního finančního ředitelství měl více důvodů. Blíže je ale rozvádět nechtěl.

Už mě netrapte

Ministerstvo financí vydalo k odchodu Martina Janečka jen strohou zprávu s konstatováním právního stavu věcí a nastínilo postup, jak se bude vybírat nástupce. Zpráva obsahovala také jednu větu Aleny Schillerové – s povinným poděkováním za odvedenou práci a vyjádřením respektu k Janečkovu osobnímu rozhodnutí.

U toho také zůstalo, ministryně svůj pohled na odchod jednoho z klíčových úředníků resortu nijak nerozvinula a dalo by se říci (názor si udělejte podle přiložených záznamů ze dvou rozhovorů), že jí otázky na toto téma nebyly příjemné.

Seznam se ve čtvrtek snažil s Alenou Schillerovou promluvit na toto téma dvakrát ve sněmovně.

„Už mě netrapte,“ uvedla při prvním pokusu o rozhovor s tím, že všechny informace jsou v tiskové zprávě, kterou už ráno její úřad poslal.

Na další otázku, zda jí Janeček zdůvodnil, proč se rozhodl skončit, pak odpověděla: „Nebudu se o tom bavit.“

Když ji pak zastihl Seznam ještě jednou, na otázku, zda nebyla se šéfem finanční správy spokojená, odpověděla: „Bez komentáře“.

Ještě před tím však odmítla, že by si na Martina Janečka nechala zpracovávat analýzu jeho mediálního obrazu či zjišťovat další informace, o nichž hovořily zdroje Seznamu.

Ministryně financí (ne)komentuje odchod Martina Janečka:

Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

To, že se blíží Janečkův konec, však bylo zřejmé i z jiných věcí.

Už před dvěma týdny například server Blesk Zprávy a také Lidové noviny, které Andrej Babiš před pěti lety koupil a dnes jsou kvůli zákonu o střetu zájmů uloženy ve svěřenském fondu, o jeho konci informovaly.

V nedávném případě, kdy se v médiích řešila kauza olomouckého finančního úřadu, který při řešení jednoho daňového případu předvolal desítky novomanželských párů, pak Alena Schillerová práci Janečkových podřízených kritizovala.

I ve čtvrtek ve Sněmovně, když odpovídala na jednu z interpelací, která se této kauzy týkala, ministryně Finanční správě vytýkala, že pod Janečkem špatně komunikovala. Měla prý také při řešení případu volit mnohem přívětivější tón.

Tvrdý postup při výběru daní byl přitom to, co od Janečka od chvíle, kdy si jej ještě jako ministr vybral, Andrej Babiš chtěl. V medializovaných kauzách nikdy ale u nadřízených mnoho zastání Janeček nenašel.

To byly ostatně náznaky toho, že Janeček postupnbě ztrácí důvěru. Připomeňme třeba loňský případ přerovské firmy FAU, která po vydání zajišťovacích příkazů skončila v konkurzu, ale soud pak příkazy označil za nezákonné.

A když se Seznam Aleny Schillerové na konci loňského roku ptal, zda bude řešit odvolání ředitele finanční správy, odpověděla: „Odvolání generálního ředitele finanční správy je možné pouze z důvodů jasně uvedených v zákoně, a ty v této chvíli nejsou naplněny.“

Video: V Paralelní polis přežil bojkot EET šéfa finanční správy

Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované