Hlavní obsah

Příběh z jiného světa. Malý ostrov zvažuje, zda se vydat na cestu časem

Foto: Profimedia.cz

Takto obyvatelé Niue loni vítali prince Charlese a jeho ženu Camillu.

Reklama

Pacifický ostrov Niue stojí před pro většinu světa nepředstavitelným rozhodnutím, zda se „vzdát“ jednoho dne a posunout se v čase o 23 hodin vpřed.

Článek

Jeden z nejmenších národů světa zvažuje přesun přes časové pásmo směrem na západ s cílem skočit v čase vpřed o téměř celý den. V praxi by to mohlo vypadat tak, že jednoho dne, řekněme ve středu, ostrov Niue půjde spát a až se probudí, bude pátek.

Důvod je jednoduchý. Současná pozice na hranici časových pásem tam vytváří pro mnohé zbytečnou 23hodinovou „časovou mezeru“ mezi ostrovem a Novým Zélandem, ke kterému je Niue přidružený.

Korálový ostrov Niue je autonomním zámořským územím Nového Zélandu, centrální vláda v čele s premiérkou Jacindou Ardernovou malý ostrůvek zastupuje v zahraničních záležitostech a zajišťuje mu veškerou pomoc včetně vojenské ochrany. Všichni obyvatelé Niue jsou zároveň občany Nového Zélandu. Tamní parlament se nazývá Fono Ekepule a má jen omezené pravomoci. Sídlí v hlavním „městě“ Alofi, které má několik stovek obyvatel.

Od severních břehů Nového Zélandu, které jsou k Niue nejblíž, je to k malému ostrůvku o rozloze 260 kilometrů čtverečních (zhruba polovina rozlohy Prahy) asi 2 400 kilometrů vzdušnou čarou.

Co do zeměpisné šířky od sebe blízcí spojenci nejsou ani zdaleka tak daleko, přesto je ale dělí 23hodinový rozdíl v čase, Niue totiž leží těsně před hranicí časového pásma:

„Nebráním se tomu,“ říká premiér Tagelagi

Niue je s Novým Zélandem propojen nejen poutem přidruženého území, nýbrž i populačně. 95 % lidí hlásících se k niueskému původu totiž žije na Zélandu, přičemž naprostá většina z nich v největším tamním městě Aucklandu.

„V tuto chvíli si nemyslím, že by změna přinesla nějakou nevýhodu. Jsem k tomu otevřený,“ řekl Guardianu premiér Niue Dalton Tagelagi v rozhovoru, který, jak britský list příznačně dodává, vyšel ve středu a ve čtvrtek zároveň. „Než uděláme nějakou změnu, musíme se ale ujistit, že to přinese přínos naší zemi a našim lidem,“ popsal Tagelagi důvod, proč návrh zatím neprošel. Plán ale podle premiéra „zůstává při životě“ pro budoucí zvážení.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Niue.

Podle Guardianu s ním přišel tamní poslanec Terry Coe, podle kterého by změna usnadnila život cestujícím z Nového Zélandu. „Věděli by, že když odletí v úterý, přiletí v úterý,“ řekl Guardianu člen 20členného parlamentu, který tvoří 14 zástupců tamních vesnic a šest volených reprezentantů.

Podle premiéra má návrh podporu místních majitelů podniků. „Také ve vládě už jednáme s našimi partnery, jako je Nový Zéland a Austrálie. Jim začíná víkend, když my máme pátek, a potom, když mají pondělí, my jsme všichni v kostele,“ doplnil další z problémů plynoucích z časové mezery Tagelagi.

Změna pro obyvatele Niue podle premiéra ale nemusí být lehká. „Jsme velmi věřící lidé. Když se posuneme v čase, někteří to nemusí přijmout a budou tvrdit, že ještě není čas na nedělní mše. Taková změna musí být na žádost lidí.“

Pokud se Niue rozhodne pro, nebude to první takový případ. Podobně se v čase přesunula Samoa a ostrovy Tokelau v roce 2011. Samojští adventisté sedmého dne problém vyřešili tak, že své tradiční sobotní bohoslužby přesunuli na neděli.

Reklama

Doporučované