Hlavní obsah

Přibyslav chystá úpravy parku u zámku s Žižkovou jezdeckou sochou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přibyslav na Havlíčkobrodsku se chystá upravit více než dvouhektarový park u zámku s jezdeckou sochou husitského vojevůdce Jana Žižky. Práce za přibližně čtyři miliony korun se týkají zeleně, stezek i mobiliáře.

Článek

„Začnou na podzim, když na ně město dostane dotaci,“ řekl starosta Martin Kamarád. Město chce změnit k lepšímu i náměstí, tyto přípravy zbrzdila epidemie.

Na revitalizaci Bechyňova náměstí chtělo město koncem minulého roku vybrat projektanta, zahájení stavebních prací mělo následovat příští rok. Návrhy řešení, například parkování, ale měly ještě připomínkovat příslušné komise, zastupitelstvo i veřejnost. „Je to tak důležitá věc, že si myslím, že je potřeba ji mít prodiskutovanou ze všech stran,“ řekl starosta. Uvedl, že kvůli epidemii nejsou možná větší setkání lidí a projednávat mapové podklady jen elektronicky v tomhle případě nepovažuje za vhodné.

Na úpravy parku u zámku město požádalo o evropskou dotaci v Operačním programu životní prostředí. Podle webu programu byl projekt doporučen k financování, radnice ale zatím výsledek nezná.

V parku, v němž stojí i mohutná Žižkova socha od Bohumila Kafky, už město nechalo vykácet některé nemocné dřeviny, k zemi jich ještě půjdou další tři desítky. Nahradí je nová výsadba. Další desítky stromů odborníci prořežou a některé i vyvážou, aby se nelámaly. „Co tam je kvalitní, to tam zůstává,“ řekl Kamarád. Nově upravené cesty parkem budou bezbariérové, protože budou o něco širší a bez obrubníků. Město tam nechá osadit i modernější mobiliář, například v podobě dřevěných kvádrů.

Husitský vojevůdce u Přibyslavi v říjnu 1424 zemřel. Přibyslavská socha vznikla jako zkušební odlitek pro Žižkův pomník v Praze na Vítkově, v parku stojí od roku 1957. Chodník k soše podle místostarosty Michaela Omese vznikl až před návštěvou prezidenta Václava Havla v Přibyslavi v roce 1994.

Reklama

Doporučované