Hlavní obsah

Přijdeme o povánoční výprodeje? Obchody už vymýšlejí řešení

Foto: ČTK, ČTK

Některé obchody nabídnou povánoční výprodeje online, jiné tuto možnost nemají.

Reklama

Obchody, které neprodávají základní zboží, budou mít od 27. prosince opět zavřeno. Přijdou tak o další důležité období v roce - povánoční výprodeje.

Článek

Zákazníci některých prodejen o povánoční výprodeje přece jen nepřijdou, přesunou se do online prostředí. Ne všichni obchodníci ale takovou možnost mají.

„Pokud budou zavřeny prodejny, očekáváme, že se nákupní proces přesune na online. Tak už se stalo letos v několika vlnách, nákupy přes internet velmi dobře fungovaly v kombinaci s našimi výdejnami zboží. Slevy zahájíme v celé naší prodejní síti po Vánocích, bez ohledu na zavření,“ uvedla k plánům Datartu mluvčí Eva Kočicová.

Do online výprodejů se dostane více zboží

Podobně situaci hodnotí i Zdeněk Morávek za Sportisimo. Zákazníci firmy o výprodeje nepřijdou.

„Povánoční výprodeje jsou samozřejmě silnou prodejní sezonou, i když i v tomto období v našem sortimentu ovlivňuje poptávku jako v celém roce počasí a to, v jakém rozsahu je možné provozovat sezonní sporty. Výprodej určitě přesouvat nebudeme, startujeme jako každý rok 25. prosince a bude probíhat na našem e-shopu,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Jaké obchody budou moci mít po 27. 12. otevřeno

- prádelny a čistírny

- servisy a myčky aut

- železářství

- odtahy

- zásilkovny

- květinářství

- galanterie

- zámečnictví

- instalatérství a prodejny bílé elektroniky

- pohřební služby, kamenictví a prodejny pietního zboží

- prodejny zbraní a střeliva

Do internetových výprodejů se tak v některých případech dostane i více zboží, než je obvyklé.

„Pravděpodobně budeme dělat na internetu a po znovu otevření větší výprodeje a prodávat s velkými slevami. Nic jiného nám nezbývá,“ komentoval situaci Václav Hrbek, zakladatel Alpine Pro.

Obdobná situace bude i v prodejnách KiK. „S výprodeji jsme začali již v prosinci a budeme doufat, že zavření prodejen nepotrvá dlouho. A třeba už v polovině ledna budeme moci zákazníkům nabídnout výrazné slevy zimního oblečení,“ uvedl Martin Šatný, jednatel KiK.

E-shop nemáme, máme úplně zavřeno

Jiná situace je ale v prodejnách oblečení Esprit, jelikož se jedná o franšízu, není zde možnost prodeje na českém e-shopu. Zboží na prodejnu se navíc objednává dlouhodobě dopředu.

„Máme velkou nevýhodu v tom, že jsme frančíza Espritu a ten si provozuje vlastní e-shop. Takže trpíme nejenom tím, že nebudeme moci přesunout část prodeje do onlinu, my jsme opravdu zavření. Zboží se u nás navíc objednává na šest měsíců dopředu, pokud budeme mít přebytky, budeme hledat jiné prodejní kanály, ale ne samozřejmě tak, abychom ho prodávali pod cenou,“ popsala Petra Kheková, šéfka společnosti Retail Fashion, která v Česku provozuje prodejny Esprit.

A podobných případů bude nejen v tomto oboru více, i podle Petry Khekové tak další uzavření od 27. prosince bude znamenat existenční problémy pro mnoho firem.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ale už ve středu na tiskové konferenci přislíbil rozšíření podpory. Ministerstvo podle něj připravuje program pro všechny zasažené provozy, kdy budou kompenzace počítány za uzavřené dny.

Fungovat by měl na principu nedávno schváleného dotačního titulu COVID Gastro, stravovací zařízení mají nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka za každý den uzavření.

Reklama

Doporučované