Hlavní obsah

Přímo z konvoje: Američané a Britové z NATO jedou opět přes Česko, Rusům se to nelíbí

Vozidla americké a britské armády se opět vrací do Česka.Video: pavel cyprich

 

Reklama

Přes dálnici D5 a pak do Staré Boleslavi míří vojenský konvoj americké a britské armády. S vojáky jede reportér Seznamu.

Článek

Jsou to přesně dva roky, co po českých silnicích a dálnicích projel první konvoj sil Severoatlantické aliance.

Nyní se bojová vozidla americké a britské armády do Česka opět vracejí, a i když zhruba tisícovka zahraničních vojáků stráví na českém území noc ze soboty na neděli, nebude mít jejich pobyt manifestační program jako v roce 2015. Akce pro veřejnost se neplánují.

„Celková doba přesunu na území ČR nepřekročí 48 hodin," sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Málo vídaný konvoj vojenské techniky s transportéry či hummery budou v sobotu potkávat zejména řidiči na dálnici D5, když se Američané a Britové budou přesouvat do Jaselských kasáren ve Staré Boleslavi.

Odtud v neděli bude konvoj, v němž by podle materiálů NATO mělo jet kolem tisícovky vojáků a dalších tři sta padesát lidí coby obslužný personál, pokračovat přes Náchod do Polska.

V jednom z desítek obrněných transportérů sedí i reportér Seznamu Pavel Cyprich.

Foto: Pavel Cyprich

Sobotní trasa konvoje aliančních jednotek NATO přes Česko. Z Rozvadova zamíří víc než 120 armádních vozidel v sedmi vlnách kolem Plzně, po Pražském okruhu do Staré Boleslavi.

Kolona, která do Česka vjede přes Rozvadov, bude rozdělena při přesunu do sedmi částí, které pojedou kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy s půlhodinovým až hodinovým rozestupem. Doprovázet je budou vojenští policisté ve spolupráci se státní policií.

Američané, Britové a Rumuni míří do polského Bydhoště a Ořiše, aby tam rozšířili vojenský kontingent východních členů Severoatlantické aliance.

Zahajují tak posilování pozic NATO na východě. Na tom se dohodly členské státy loni ve Varšavě. Kromě Polska přibudou alianční jednotky také v Estonsku, Litvě i Lotyšsku nebo u Černého moře.

Celkově půjde o největší posílení jednotek za posledních deset let, ke kterému se příští rok připojí se svými vojáky také Česko.

Na posilování NATO na východě už reagovalo Rusko, video si můžete prohlédnout ZDE:

Rusko posiluje vojenskou přítomnost u hranic s Ukrajinou.

Proti průjezdu se ozvaly i některé české iniciativy.

Zástupci Ne základnám napsali otevřený dopis ministrovi obrany Stropnickému. Protože pustil na území Česka cizí vojáky, vyčítají mu obcházení ústavy. Alianční jednotky zároveň iniciativa nepovažuje za české partnery a nelíbí se jí ani to, že neví, kam přesně konvoj v Polsku míří a proč by tedy měl přejíždět přes české území.

Reklama

Doporučované