Hlavní obsah

Silné deště online: V Radotíně a Řeporyjích přetekly hráze rybníků

V Radotíně silné deště zatopily i některé sklepy.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Reportéři Seznamu natáčejí v terénu, co způsobuje silný déšť. Zasáhl hned po ránu západ Čech a zejména část Středočeského kraje, kde zastavil provoz na železniční trati mezi Prahou a Berounem.

Článek

Nedaleko stanice Černošice-Mokropsy se na koleje sesul podmočený svah, který se zčásti podařilo odstranit už před půl devátou ráno. Vlaky na frekventované trase, po níž kromě regionálních spojů jezdí i řada vnitrostátních i mezinárodních rychlíků, však přesto byly několik desítek minut zpožděny.

Jedna ze dvou kolejí na trati zůstala kvůli bahnu neprůjezdná celé dopoledne, reportér Seznamu Hanuš Hanslík natáčel na místě sesuvu.

Přímo z místa: Trať do Berouna zaplavilo po silném dešti bahno, na místě natáčel reportér Hanuš Hanslík.

Co způsobují silné deště, kvůli kterým vyhlásili meteorologové nejvyšší stupeň varování, sledujeme v online reportáži:

18:28 Voda v Radotíně zatopila sklepy.

Po silném dešti začala v pražském Radotíně téct voda po ulici jako by to byla řeka. Lidem zaplavila domy, zatekla především do sklepů. Škody budou odklízet několik týdnů.

16:20 V Řeporyjích přetekla hráz rybníka.

Voda z rybníka se v pražských Řeporyjích valí na silnici. Proud je velmi silný. Začíná se tvořit kolona. Žádné záchranné složky nejsou na místě. Situaci přijelo obhlédnout jen vozidlo dopravního podniku.

Z okrajových částí Prahy je podobně ohrožen ještě Radotín. Voda zatopila například tělocvičnu místní školy. Magistrát nedoporučuje vstup do Stromovky.

Aktuálně z pražských Řeporyjí, kde přetekla hráz rybníka.Video: Jaroslav Gavenda

16:00 - Kde pršelo nejvíc, zachycuje mapa Českého hydrometeorologického ústavu. Jde o množství srážek za 24 hodin.

Kolik napršelo v České republice.

13:56 - Do pátečního rána platí v Praze povodňová pohotovost. Na potoce Botič byl zaznamenán první povodňový stupeň a přetekla hráz rybníků v Radotíně a Řeporyjích. Déšť dále způsobil sesuv půdy na silnici v Radotíně a zastavil tam autobusy MHD. Pražští hasiči vyjížděli k čerpání vody ze sklepů. V některých ulicích kanalizace nestačila odvádět dešťovou vodu. Magistrát doporučil omezit vstup do Stromovky a Letenských sadů. Hrozí pády stromů a větví.

13:24 - Výstraha na vydatné až extrémní srážky platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj do dnešních 17 hodin, pršet bude i v části Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Odpoledne mají srážky od jihu slábnout a ustávat.

13:12 - Vydatné srážky, které přišly po delším období horka a sucha, zkomplikovaly dopravu. Zaměstnaly hasiče a zvedly hladiny řek. Extrémní déšť zasáhl v noci a ráno Prahu a většinu Středočeského a Plzeňského kraje. V pražském Radotíně napršelo až 110 milimetrů vody.

13:02 - Druhý povodňový stupeň byl vyhlášen na Kocábě ve Štěchovicích, první na Klabavě v Rokycanech, Hrádku a na Botiči v Praze.

10:15 Srážky by měly odpoledne slábnout. Informoval o tom v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav. Hrozí ale vyvracení stromů, lokální sesuvy půdy a vzestupy hladin.

10:09 - V západních Čechách bude vydatně a vytrvale pršet. Extrémní déšť zasáhne Prahu a většinu Středočeského a Plzeňského kraje. Hodně pršet má také v Ústeckém a Libereckém kraji, varování před vydatným deštěm platí pro Jihočeský a Královéhradecký kraj. Do večera může místy spadnout dalších 20 až 60 milimetrů vody.

9:00 - V Pardubickém kraji způsobila bouřka osm poruch na vedeních vysokého napětí. Postiženy byly všechny okresy, v současnosti jsou již závady odstraněny. Hasiči v regionu museli na desítkách míst odstraňovat spadlé stromy a větve a čerpat vodu po přívalových deštích.

9:20 - Fanoušci mezinárodního filmového festivalu čekali na lístky i přes nepříznivé počasí. Dnes ráno čekaly stovky filmových fanoušků na zahájení prodeje vstupenek na 52. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který začíná v pátek. Ti první přišli už ve středu večer, aby byli dnes v 9:00 mezi prvními.

9:02 - Podle meteorologů hrozí v Praze extrémní srážky. V nejbližší době může na území hlavního města a v jeho okolí spadnout až 30 milimetrů srážek. Varování meteorologů na vydatný déšť s nejvyšším stupněm nebezpečí platí pro hlavní město do dnešních 11:20.

Video: Jaké škody mohou napáchat přívalové deště a bouřky? A jak pracují lovci bouří?

V Česku panuje výstraha před vydatnými dešti. Na co se máme připravit?Video: Pavel Cyprich

8:35 - Na frekventované železniční trati spojující hlavní město a Beroun byl úplně zastaven provoz poté, co ji podemlela voda. Cestující mohou mezi pražských Radotínem a Dobřichovicemi využít náhradní autobusovou dopravu, autobusové linky byly prodlouženy z Černošic do zastávky Nádraží Radotín.

8:20 - Část Středočeského kraje zasáhly extrémní srážky a bude tam i dál vydatně pršet. Meteorologové dnes ráno vydali výstrahu pro okresy Beroun, Praha-západ a Příbram, a to s nejvyšším stupněm nebezpečí.

Podívejte se, jak to ve čtvrtek ráno vypadalo v Dobřichovicích, kde voda ochromila železniční dopravu:

Čtvrteční ráno v Dobřichovicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované