Hlavní obsah

Naše vláda s ČSSD tolerovaná komunisty je teď jediná varianta na stole, řekl Babiš

Andrej Babiš po jednání s ČSSD o příští vládě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tři dny po sjezdu sociální demokracie začíná Andrej Babiš nové vyjednávání o své druhé vládě.

Článek

Sociální demokracie naplno vstoupila do jednání s vítězem voleb Andrejem Babišem o své účasti v jeho druhé vládě. A už se jí - narozdíl od prvního pokusu - nebrání.

Premiér v demisi Andrej Babiš se sešel s nově zvolenými lídry sociální demokracie, s předsedou Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou Jiřím Zimolou.

Tři dny po víkendovém sjezdu sociálních demokratů tak Andrej Babiš přímo u nejvyšších představitelů sonduje představy, jaké by sociální demokraté měli o případné vládní spolupráci či o podpoře vlády, kterou Babiš sestavuje.

„Budeme se do příštího týdne domlouvat s ČSSD na expertních týmech, které spolu budou jednat o programu,” prohlásil premiér Andrej Babiš. Devět bodů, o které hlavně jde při ladění programu, vyjmenoval ještě před Babišem nový šéf ČSSD Jan Hamáček (ve videu níže v tomto článku).

„Mám z jednání s ČSSD docela dobrý pocit,” uvedl Andrej Babiš. ČSSD je podle něj první strana, která jasně řekla, že chce s ANO do vlády - o Okamurově SPD (stejně jako o KSČM) Babiš podle svých slov neuvažuje.

„Na schůzce jsme neřešili personální otázky, bavili jsme se jen o programových shodách,” uvedl Jan Hamáček po schůzce s lídrem hnutí ANO. „Sejdeme se znovu za týden, budeme se bavit už o konkrétních bodech programu,” doplnil ho Jiří Zimola.

Klíčové věty přišly vzápětí: Hamáček zdůraznil, že ČSSD dává přednost „přímé vládní odpovědnosti”. „Ale personálie jsme neřešili,” odpověděl na otázku, zda ČSSD bude vadit Andrej Babiš jako trestně stíhaná osoba ve vládě. „Stále ale platí usnesení našeho sjezdu, že to by byl zásadní problém,” doplnil Hamáček.

Co řekl Jan Hamáček po jednání s Andrejem Babišem:

Šéf ČSSD po jednání s Andrejem Babišem o příští vládě.Video: Seznam Zprávy

Babiš po demisi svého prvního neúspěšného kabinetu v polovině ledna už s ČSSD jednal, kontakty však pak byly vzhledem k blížícímu se sjezdu přerušeny.

Nyní nastává nová situace. Jít s Babišem v neděli na sjezdu socialistům doporučil prezident Miloš Zeman a proti spolupráci se nestaví ani jeden z dvou nových lídrů.

Kvůli podpoře vlády se Hamáček a Zimola sejdou příští úterý v Lánech také s prezidentem.

Reklama

Doporučované