Hlavní obsah

Babiš o vládě: Je tu nová situace, v ČSSD prohrála parta, která proti mně organizovala aféry

Premiér Babiš a ministr Brabec informují o jednáních o příští vládě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se sešel s vyjednávacím týmem hnutí ANO.

Článek

Andrej Babiš zahájí v tomto týdnu hlavní část vyjednávání o své druhé vládě. Postupně se sejde k privátnímu jednání s předsedou ODS Petrem Fialou (schůzka o zahraniční politice), s představiteli ČSSD, ale ve čtvrtek také se zástupci STAN.

Vyjednávací tým hnutí ANO se v minulých týdnech už scházel s SPD a komunisty. „Oni projevili zájem o jednání, tady jde ale jen o toleranci, nikoliv o účast ve vládě,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš. Politici se zabývali programovými požadavky KSČM a SPD pro podporu druhé Babišovy vlády. S SPD se například nedohodli na parametrech obecného referenda, což je klíčová otázka možné spolupráce s hnutím Tomia Okamury.

„Pro nás je preferovaná varianta vládního uspořádání stále stejná jako po volbách - tedy vláda ANO s podporou demokratických, jak my říkáme, tradičních stran,“ doplnil Babiš.

„Teď je nová situace. ČSSD má nové vedení, hnutí STAN je ochotné se s námi sejít, takže uvidíme,“ uvedl Babiš. „Kdyby ČSSD neorganizovala ty aféry proti mně, skončili ve volbách na dvaceti procentech a mohli jsme se domlouvat v klidu na vládě. Na jejich sjezdu prohrála ta parta, která to dělala,“ řekl Babiš na otázku, jak vnímá většinový postoj ČSSD, že by v čele příští vlády neměla být trestně stíhaná osoba.

Sociální demokracii položí Andrej Babiš dvě základní otázky: zda chce jít s ANO do vlády, a pokud ne, tak jaká témata jsou důležitá, aby vládu ANO alespoň tolerovala.

ANO se sejde i se Starosty a nezávislými. „Teď mu asi pošlu polibek smrti, ale kdyby byl v čele STAN pan Půta, tak bych si uměl představit i spolupráci s nimi, dobře se jedná i s panem Čunkem,“ popsal Babiš.

Reklama

Doporučované