Hlavní obsah

Videozáznam: Les už jen doutná. Hasiči zůstávají u Bzence, kde ve čtvrtek hořelo a vyhlásili tam nejvyšší stupeň poplachu

Podívejte se na videozáznam, jak hasiči bojují s požárem lesa na Hodonínsku.Video: Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hasiči zůstávají v lese u Bzence na Hodonínsu, kde ve čtvrtek hořelo na ploše deseti čtverečních kilometrů. Dohašují ohniska požáru, příčinu stále šetří. Přiklání se k verzi, že se plameny šířily od jisker z brzd vlaku.

Článek

Hasiči i v pátek ráno zasahují u železniční trati u Bzence na Hodonínsku, kde ve čtvrtek odpoledne hořelo. Vyhlásili kvůli tomu nejvyšší stupeň poplachu, zasahovalo okolo čtyřiceti jednotek. Příčinu požáru zatím neznají, ale přiklání se k verzi, že tráva vzplála od jisker z brzd vlaku. Tomu nasvědčují i ohniska podél železniční trati. Konečnou verzi předloží vyšetřovatel, který místo včerejšího požáru zkoumá.

V okolí jsou stále skrytá ohniska, která hasiči likvidují a prolévají každý metr čtvreční vodou. „Dopoledne bychom měli mít požár ukončený a situace nejspíš dořešíme ještě dnes,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči museli zasahovat na ploše přibližně deseti kilometrů čtverečních, rozdělili ji na čtyři úseky. Jen v jednom oheň napáchal větší škody, když se rozšířil do lesa.

Začalo hořet ve čtvrtek kolem třetí hodiny odpoledne blízko železniční trati. Kvůli suchu a větru se oheň rychle šířil. Hasiči využili tak policejní vrtulník, díky kterému nejdříve zjistili rozsah požáru a pak ho použili i pro hašení požáru. Do zásahu zapojili také hasičské letadlo, ze kterého kropili les vodou. Přibližně sto padesát hasičů dostalo plameny pod kontrolu okolo šesté odpoledne. Nikdo se nezranil.

Kvůli nebezpečí zasažení vlaků ohněm, hasiči požádali Správu železniční dopravní cesty o zastavení vlaků mezi Přerovem a Břeclaví. České dráhy zajistily pro cestující náhradní autobusovou dopravu. Problémy se dotkly asi čtrnácti spojů. Do čtvrteční půlnoci vlaky musely projíždět úsekem se sníženou rychlostí, pak provoz na trati obnovili.

V Bzenci mají zkušenosti s mnohem větším požárem. V roce 2012 tam hořelo asi 200 hektarů lesa. Byl to jeden z největších požárů v novodobé historii republiky.

Reklama

Doporučované