Hlavní obsah

Zaorálek: Nechci vidět další mrtvé vojáky. Česko by mělo z Afghánistánu stáhnout svoje jednotky.

Armádu zasáhl další tragický útok v Afghánistánu. Hovoří o něm ministr obrany a náčelník Generálního štábu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Po pondělním úmrtí rotného Tomáše Procházky na misi v Afghánistánu se ve veřejném prostoru objevují první hlasy, které působení českých jednotek v zemi kritizují.

Článek

„Stojí nás to obrovské množství peněz. Byla chyba do Afghánistánu jít, byla to chyba stejně jako válka v Iráku. Důsledky jsou pro nás vesměs negativní. Nechci vidět další mrtvé vojáky,“ řekl v úterý ve Sněmovně bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Podle něj by aliance měla zvažovat jejich stahování. „Tvrdá pravda je tvrdší, než jsme si schopni připustit, dlouhodobě tam ztrácíme. Nevede to ke konsolidaci situace, nejsme schopni vybudovat afghánské síly, jak jsme si představovali,“ prohlásil.

Ještě v červnu, když se hlasovalo o zahraničních misích a navyšování počtu vojáků v Afghánistánu, přitom exministr i s celou ČSSD hlasovali pro.

Na základně Shindand v provincii Herát padl po útoku na vozidlo české jednotky dvaačtyřicetiletý rotný, kynolog z Chotyně Tomáš Procházka. Další dva vojáci byli zraněni.

„Tělo bude přepraveno zpět do Česka ve středu večer,“ řekl novinářům ministr obrany Lubomír Metnar.

Na Čechy zaútočil afghánský voják. Podle náčelníka Generálního štábu Aleše Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Armáda pracuje s možností, že byl spojen s Tálibánem, druhou možností je, že útočil ze svých pohnutek.

Útočník byl zajat afghánskými bezpečnostními silami, které ho vyslýchají a útok vyšetřují.

Jednotka, ke které tři napadení vojáci patří, odcestovala do Afghánistánu koncem léta, standardní doba mise je šest měsíců.

V posledních týdnech množství útoků Tálibů vzrostlo kvůli probíhajícím parlamentním volbám, podle Opaty ale tyto útoky nejsou cíleny primárně na české vojáky. I přes současný nárůst násilí je situace klidnější než mezi lety 2012 a 2014.

Na působení Čechů v Afghánistánu se nic nemění, prohlásil Opata.

Na oba útoky reagoval už v pondělí večer premiér, který oznámil, že se chce sejít s ministrem obrany Lubomírem Metnarem.

Připomeňte si: Jak mluvili politici o misi v Afghánisátnu v létě, když tam zahynuli tři čeští vojáci?Video: Jan Marek, Twitter.com, Seznam Zprávy

Související témata:

Doporučované