Hlavní obsah

Záznam: Divoké závody na Liberecku, řidiči přijeli zdemolovat své staré vozy

Demoliční závody vysloužilých aut. Podívejte se ze záznamu na nedělní zábavu na Liberecku. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedělní show Destruction Derby v Sosnové v Libereckém kraji jsou adrenalinové závody sériových vozů, kde se majitelé, jak uvádějí pořadatelé, „loučí se svými starými ojetinami důstojným způsobem“. Závody přenáší Seznam v přímém přenosu.

Článek

Všechny vozy jsou po závodech ekologicky zlikvidovány, tedy sešrotovány, a majitelům jsou vydány protokoly o ekologické likvidaci pro vyřazení vozidla z evidence dopravních vozidel.

Jak závod probíhá? Jezdci krouží po trati a snaží se svého soupeře vyřadit bouráním. „To má však svá přísná pravidla, a to hlavně z důvodu bezpečnosti. Je přísně zakázáno bourat na řidičovy dveře, ale také se závodník nesmí schválně vyhýbat karambolům. Za to by ho diváci mohli bouřlivě vypískat,” vysvětlují pořadatelé.

Systém závodu není jako u klasického demoličního, tedy amerického závodu, ale z důvodu bezpečnosti se spíš podobá rallycrossu, kde záleží i na pozici projetí cílem.

„Pro tyto originální závody byl na části autodromu Sosnová vybudován zbrusu nový šotolinový okruh, na kterém nechybí ani několik skoků a vodní příkop. Závodu se účastní kolem 200 závodníků,” dodávají pořadatelé.

Nejde zdaleka jen o mužskou záležitost. Dámského závodu, který má u publika mimořádný ohlas, se účastní dvě desítky žen.

Reklama

Související témata:

Doporučované