Hlavní obsah

Inspirováni Gábinou. Majitelé kultovních motorek Jawa jeli něco jako biatlon

Živě přenášel Seznam.cz návrat majitelů motocyklů značky Jawa do Ledců, rodiště konstruktéra Františka Janečka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Ledců na Rychnovsku, rodiště konstruktéra Františka Janečka, zakladatele kultovních motocyklů Jawa, se v sobotu sjeli majitelé a příznivci motocyklů a veteránů z celé republiky.

Článek

Koná se tady již třetí ročník srazu přátel Jawy. František Janeček se v části Ledců pojmenované Klášter nad Dědinou narodil před 140 lety.

Majitelé historických mopedů se do východních Čech začali sjíždět už v pátek odpoledne. V sobotu je čekala například spanilá jízda k Janečkovu rodnému domu, ale například i soutěžní disciplína jawatlon, tedy závody v biatlonu na pionýrech a mopedech. Na to, jak to vypadá, když jezdci na Jawách zdolávají vodní příkop a střílejí na terč, se podívejte v závěru záznamu z přímého přenosu nahoře ve videu.

Firma Jawa vznikla v roce 1929, původně jako zbrojovka, a je nejstarší českou fungující továrnou na motocykly. Kromě zbraní a motocyklů vyráběla v malých sériích i automobily. Ty se na ledeckém koupališti také představí.

Reklama

Doporučované