Hlavní obsah

Michal Horáček oznámil, že chce být prezident. Přiznal, i co si dává k snídani

 

Reklama

Horáček představil svůj program, tým spolupracovníků, ale také přiznal svůj majetek a ukázal zdravotní dokumentaci.

Článek

Textař Michal Horáček oficiálně odstartoval svou prezidentskou kandidaturu. Tiskovou konferenci svolal na netradiční místo – do historické budovy čistírny odpadních vod v Praze Bubenči.

Na Seznamu jste ji mohli sledovat v přímém přenosu. Horáček představil svůj prezidentský program, tým spolupracovníků, ale také majetkové přiznání a dokumentaci o svém zdravotním stavu.

Na kampaň hodlá vynaložit jen nezbytně nutné prostředky, ale připomněl, že zákon mu dovoluje v prvním kole použít 40 milionů a v druhém deset.

Velký rozhovor s Michalem Horáčkem najdete na Seznam Zprávy po obědě

Ze zveřejněného programu vyplývá, co chce jako prezident Horáček prosazovat. Program má devět bodů (v následujícím infoboxu si je projděte).

Devět bodů Michala Horáčka

1) Česká republika, Evropa a svět

Zahraniční politika České republiky musí být především dlouhodobě důvěryhodná a srozumitelná. Činí nezvratnou naši hodnotovou, kulturní i politickou příslušnost k euroatlantickému Západu, a především k plnoprávnému členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Bez lavírování, silných slov a překvapení. To znamená stejně tak pevnou loajalitu, jako právo nesouhlasit a schopnost přinášet argumenty při hledání alternativních řešení.

2) Přistěhovalectví a migrace

Dostali jsme se do absurdní situace, kdy se Evropou valí statisíce lidí bez důvěryhodných dokumentů, a my nedokážeme nechat v české nemocnici pracovat kvalifikovaného lékaře z Kyjeva..... Je potřeba, aby tito lidé pochopili a ctili naše hodnoty, náš styl života, a zejména pak náš právní řád.

3) Armáda České republiky

Obranyschopnost České republiky je nebezpečně nízká. Musíme ji zvýšit. Vzhledem k povaze předpokládaných úkolů by bylo ideální vytvořit funkční evropský četnický sbor.

4) Technologie nové éry

Považuji za nezbytné výrazně posílit všeobecné povědomí lidí o těchto technologiích prostřednictvím škol, veřejných seminářů a také médií. O zdraví a budoucnosti naší ekonomiky rozhodne počet špičkových programátorů a naše schopnost je ve vlasti udržet.

5) Vzdělávání

Važme si proto vzdělání i učitelů od základních škol po univerzity, dávejme jim k práci dobré podmínky, plaťme je slušně a současně od nich očekávejme výsledky.

6) Chudoba a bludné kruhy sociálního vyloučení

Během deseti let se v České republice zvýšil počet sociálně vyloučených lokalit na dvojnásobek (dnes je jich přes 600). V mnoha případech se výše uvedené týká českých Romů – jejichž integraci je nezbytné považovat za jednu z dlouhodobých priorit celé společnosti, protože tento problém je příslovečnou tikající bombou – ale zdaleka nejen jich.

Nejdůležitějším z řady klíčů, jimiž musíme tu 13. komnatu našeho společného života otevřít, je vzdělání.

7) Rovnost mužů a žen

Průměrná výše mezd žen je o 18 % nižší než mužů a totéž nepřekvapivě platí o starobních důchodech. Překážky, zabraňující ženám vstupovat do všech společenských sfér, o něž mají zájem, a v rovné soutěži s muži se v nich prosadit, jsou překážkami v cestě celé společnosti, která si nemůže dovolit mrhat talentem poloviny svých členů.

8) Prosperita nepřijde bez podnikatelů

Prosperita České republiky nestojí a ani do budoucna stát nemůže na velkých zahraničních firmách nebo státní správě. Nechceme být montovnou nadnárodních korporací napořád.

9) Dopravní infrastruktura

Je nutné, aby v Česku vznikl jasný dokument, co stát v dopravě chce, proč to chce a jaké jsou priority. Měla by se stanovit pravidla, jak počítat přínosy různých řešení, a tím se řídit. Stavby silnic by neměly být politickým handlem mezi hejtmanem a vládou nebo mezi investorem a vládou.

Může porazit Zemana?

Michal Horáček je znám jako autor písňových textů (například Levandulová a Štěstí je krásná věc), naznačil svou kandidaturu letos v dubnu. Od té doby objížděl republiku se svými recitály, debatoval s lidmi a sondoval, jestli má jeho kandidatura smysl.

V průzkumu agentury Median pro Seznam, který byl zveřejněn před několika týdny, vyšel Horáček jako vítěz možného prezidentského duelu s Milošem Zemanem: V případě, že by současný prezident v lednu 2018 obhajoval svou funkci a postoupil do druhého kola právě s Horáčkem, bylo rozložení podpory v průzkumu následující: 44 procent pro Zemana, 47,5 procenta pro Horáčka. Ostatní potencionální Zemanovi soupeři vyšli z duelu hůř.

Horáček se ale zatím bránil tomu, aby byl vnímán jako takzvaný antizeman. „Vzpírám se jít proti někomu, někoho vylučovat, někoho skandalizovat. Já bych rozhodně chtěl jít pro něco. A je velice pravděpodobné, že opravdu půjdu,“ řekl Horáček pro Seznam před několika týdny.

Reklama

Související témata:

Doporučované