Hlavní obsah

Babiš představil program vlády. Zlevní pivo, řezané květiny a změní důchody

Babišova vláda schválila návrh programového prohlášení.Video: Michaela Ryšavá

 

Reklama

Důchodová reforma, bezpečnost země a snižování daní. Premiér Andrej Babiš představil své programové priority.

Článek

Premiér Andrej Babiš představil alespoň v hrubých obrysech programové prohlášení své menšinové vlády. „Posíláme ho předsedům jednotlivých politických stran,“ řekl premiér Babiš poté, co ho jeho kabinet schválil.

O důvěru ve Sněmovně požádá 10. ledna. První jednání má Andrej Babiš naplánováno s ODS a lidovci už na úterý.

„Očekáváme, že ostatní strany nám dají názor na toto programové prohlášení, upozorňuji, že jde o návrh programového prohlášení,“ uvedl Babiš.

Snížíme daně 

Návrh slibuje snížení daní. Babišův tým chce zrušit superhrubou mzdu u daně z příjmů fyzických osob.

Navrhne novou sníženou sazbu 19 procent a zachová nynější solidární zvýšení daně tím, že zavede další sazbu ve výši 24 procent hrubé mzdy.

Zároveň hodlá v některých případech snížit daň z přidané hodnoty. „Prosadíme zařazení dalších plnění ze základní sazby 21 procent nebo první snížené sazby 15 procent do druhé snížené sazby 10 procent.“

Zejména se jedná o stravovací služby s výjimkou alkoholu a tabákových výrobků, avšak počítá se také se snížením daně u piva v restauracích a cateringových službách.

Snížení daně bude také u řezaných květin či vodného a stočného.

150 procent pro učitele

Vláda také navrhuje změny v důchodech.

Hodlá zvýšit základní výměru důchodu na 10 procent průměrné mzdy a navýší důchodcům od 85 let věku penze o 1000 korun.

Vláda rovněž slibuje důchodovou reformu - anebo aspoň tým expertů, který by ji měl připravit. Problém je, že reformu penzí nedokázaly prosadit ani předchozí většinové vlády.

Přidat by vedle seniorů chtěla vláda také učitelům. Jejich platy by se na konci volebního období v roce 2021 měly dostat minimálně na 150 procent jejich stávající výše.

Digitální Česko

Vláda slibuje, že dobuduje síť vysokorychlostního internetu. Digitální agendě kabinet věnuje ve svém programu hodně prostoru, což se musí líbit Pirátům

„Internet musí být dostupný i v té nejzapadlejší chalupě,“ píše se v návrhu prohlášení. „Prosadíme zákon o právu každého občana na internet podobně jako v Estonsku.“

Vláda chce rovněž vytvořit centrální státní portál, kde „bude pro občany jednoduché najít informace a vyřídit tam, co potřebují“.

V dopravě pak kabinet hodlá zavést elektronický dálniční kupon, který bude možné koupit prostřednictvím mobilní aplikace či internetu.

Proti migraci

Velkou pozornost v programu věnuje vláda i boji proti nelegální migraci, přičemž chce zastavit v Evropské unii systém kvót.

„Je neefektivní a rozděluje Evropu,“ píše v programovém prohlášení vláda, která chce prosazovat nový systém spolupráce v Schengenu.

„Budeme prosazovat vznik operativních policejních jednotek, které budou speciálně vycvičené ke společné obraně schengenského prostoru.“

Premiér Babiš také záporně odpověděl na otázku, zda chce vláda zavést nějaké poplatky ve zdravotnictví. Ani poplatky, ani privatizace nemocnic, řekl premiér.

V programovém prohlášení vláda počítá i s obecným referendem. „Myslím ale, že pro nás není tématem pro referendum odchod z EU,“ řekl Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované