Hlavní obsah

Babiš do programu nové vlády nastražil lahůdky, které ostatní strany musejí podpořit

Do programu vlády vložil Andrej Babiš například zvýšení důchodů.

 

Reklama

Šéf hnutí ANO dál zvyšuje tlak na další strany.

Článek

Nový premiér Andrej Babiš – jehož vládu dnes jmenoval prezident – se stále nevzdává možnosti, že dokáže pro svůj tým získat důvěru.

Šéf hnutí ANO se snaží ostatní strany vábit na „lahůdky“. Do programu vlády vložil různé body z programů konkurentů. Tím Babiš na politické strany dál zvyšuje tlak a bude moci veřejně hlásat: Já plním jejich program, ale oni mě stejně podpořit nechtějí.

Například levice, KSČM i ČSSD už dopředu říkají, že podpoří Babišovu vládu ve snaze snížit DPH na vodné, stočné a základní potraviny nebo zvýšení penzí důchodcům nad 85 let. ODS zase zvedne ruku pro zrušení zákazu prodeje o svátcích nebo zmírnění povinnosti mít EET pro malé prodejny a hospody.

Dát důvěru jednobarevné vládě hnutí ANO úplně nejvíc zvažují komunisté, kteří už se souhlasem ANO dostali hodně důležitých funkcí v Parlamentu. Kdyby při hlasování o důvěře vlády ze sálu odešla Okamurova SPD, spolu s hlasy KSČM by to už stačilo.

Čím dál víc vstřícnější je také ČSSD, která sice má za sebou volební debakl, ale teď v ní sílí hlasy, že jako jedna z mnoha opozičních stran je naprosto neviditelná. Sociální demokraté by však v takovém případě chtěli přímou účast ve vládě a tedy pár ministerských křesel, takže do hry se mohou dostat až při případném druhém pokusu.

Poslechněte si ve Večerních zprávách politiky z různých stran, jak se staví ke konkrétním programovým plánům Babišovy vlády.

Reklama

Doporučované