Hlavní obsah

Záznam: Sobotkovo ultimátum. Premiér dal Andreji Babišovi ještě tři dny

Tisková konference premiéra Bohuslava Sobotky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Necelého půl roku před řádnými volbami do Sněmovny se vyhrotily vztahy nejsilnějších vládních stran – hnutí ANO a sociální demokracie.

Článek

Poradci premiéra Sobotky (ČSSD) vypracovali analýzu, v níž se chtějí ptát na to, jak Andrej Babiš (ANO) získal koncern Agrofert. Člen vedení sociální demokracie Jan Birke veřejně přiznal, že ČSSD chce v příštích dnech rozhodovat o tom, zda se pustí do riskantního kroku – hlasování, zda by měl premiér navrhnout odvolání vicepremiéra Andreje Babiše z vlády.

Andrej Babiš je přesvědčen o tom, že premiér vytváří atmosféru k tomu, aby ho mohl odvolat a zlikvidovat jako politického soupeře. Vydal prohlášení, v němž jako důvod uvádí, že „překáží kšeftům sociálních demokratů."

Na 15:30 ohlásil k aktuální situaci brífink premiér Sobotka. Tiskovou konferenci premiéra jsme přenášeli živě, záznam si pusťte ve videu nahoře. Sobotka řekl, že trvá na tom, aby Babiš vysvětlil do konce dubna všechny nejasnosti kolem původu majetku a korunových dluhopisů nejen poslancům, ale i veřejnosti. „Počkám do konce dubna, co udělá, a pak se rozhodnu o dalším postupu v rámci vlády i v rámci koalice."

Akce sociálních demokratů souvisí s tím, že do konce dubna je Andrej Babiš zavázán předložit zevrubné vysvětlení kolem korunových dluhopisů, jež krátce před koncem roku nakoupil od své společnosti Agrofert. Babiš je v podezření, že nákup byl účelový a nynější ministr financí se chtěl jenom vyhnout zaplacení daní ze zisků, které mu přináší Agrofert.

Výnosy z korunových dluhopisů jsou totiž nezdaněny.

Tiskovou konferenci na 16 hodinu svolal i Andrej Babiš – i tu budeme vysílat přímým přenosem.

Rozhovor s Jaroslavem Faltýnkem o situaci v ANO.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované